Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poiščimo svoje poslanstvo

Za vas piše:
Boštjan Debevec
Objava: 20. 04. 2024 / 14:11
Oznake: Politika, Župnija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.04.2024 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poiščimo svoje poslanstvo
Udeležence Moškega zajtrka je nagovoril dr. Peter Gregorčič. FOTO: Možje sv. Jožefa

Poiščimo svoje poslanstvo

Skupina Možje svetega Jožefa iz župnije Vrhnika je danes, v soboto, 20. aprila 2024, organizirala Moški zajtrk. V prostorih župnijskega vrtca se je zbralo več kot 50 mož in fantov, ki so uvodoma prisluhnili Oktetu Raskovec in recitalu, sledil pa je pogovor z dr. Petrom Gregorčičem.

Izhodišče srečanja je bilo predvsem vprašanje, kakšna je identiteta moškega v današnji družbi. Gost Peter Gregorčič je poudaril, da so se vloge v zadnjem stoletju res v marsičem spremenile, da pa sedanji čas prinaša tudi številne prednosti. Ena od njih je ta, da se danes, ko živimo v dobi blaginje, lahko bolj dejavno vključimo v civilno družbo in vplivamo na pravičnejšo družbo.

V prostorih župnijskega vrtca se je zbralo več kot 50 mož in fantov. FOTO: Možje sv. Jožefa

»Ni toliko pomembno spreminjati drugih, ampak predvsem oblikovati sebe.« Zavedati se svoje vloge, poiskati svoje poslanstvo in to potem uresničiti. Ob tem pa je, kot je dejal, pomembno tudi to, da se povezujemo v skupine, ki nam pomagajo na tej poti.

Spremeniš lahko le sebe

In kaj lahko naredi posameznik v današnji družbi? »V življenju se je smiselno ukvarjati s tistim, kar lahko spreminjaš, in sprejemati tisto, česar ne moreš. Obstajata dve poti, kako se spoprijeti s problemi, ki jim nismo kos. Lahko to nemoč sprejmemo in položimo v Božje roke ali pa zapademo v malodušje in s tem nezavedno postanemo del tega sistema; jamranje ni še ničesar rešilo.«

Uvodni nastop Okteta Raskovec. FOTO: Možje sv. Jožefa

Skrajni aktivizem je posledica ranjenosti

Na vprašanje, kako biti danes kot kristjan družbeno aktiven in obenem ne postati zgolj drugi pol levega aktivizma, je odgovoril, da opaža, da ljudje velikokrat delujemo iz neke lastne stiske. Tudi levi pol je del družbe, ki je ranjen in iz te bolečine deluje navzven. Izpostavil je dva možna pogleda: »Proti tistim, ki nas želijo kastrirati, se moramo boriti z napadom in uničenjem, ampak s tem nisi pozdravil rane, lahko pa gledaš drugače, da ta družba deluje iz neke ranjenosti in ji raje skušaš pomagati. Zdravilo je vera, upanje in ljubezen, le ljubezen ostane.«

Pogovor s pronicljivim dr. Petrom Gregorčičem. FOTO: Možje sv. Jožefa

Predvsem pa se je, kot je še med drugim izpostavil, »v življenju treba truditi za tisto, kar meniš, da je prav«. In ena od teh je tudi, da stopimo skupaj za to, da postane družina vrednota in da bo starševstvo v današnji družbi spet cenjeno.

Nalaganje
Nazaj na vrh