Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poklon duhovniku Jožefu Kleklu ob prazničnem dogodku v Črenšovcih [FOTO, VIDEO]

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 18. 08. 2023 / 07:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.08.2023 / 07:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poklon duhovniku Jožefu Kleklu ob prazničnem dogodku v Črenšovcih [FOTO, VIDEO]
FOTO: Katja Zver

Poklon duhovniku Jožefu Kleklu ob prazničnem dogodku v Črenšovcih [FOTO, VIDEO]

Garda Slovenske vojske je ob včerajšnjem prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom po prvi svetovni vojni v imenu predsednice republike Nataše Pirc Musar položila venec k spomeniku narodnega buditelja in duhovnika Jožefa Klekla. S tem so izkazali čast uredniku verskega tiska in Novin, časopisa, ki je imel v tistem času pomembno vlogo pri spodbujanju slovenske narodne zavesti.

Na svečani slovesnosti je zbrane nagovoril poslanec državnega zbora RS Jožef Horvat. »Če bi bil danes z nami Jožef Klekl, bi nas najbrž pozdravil z besedami, kot jih je natančno pred 104 leti pozdravil zbrano množico v Beltincih. Pozdravil je: "Deca ste lüblene slovenske matere." Te njegove besede so vkovane v spominski kovanec, ki je bil izdan ob 100 letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Te besede Jožefa Klekla, prevedene v današnji čas pomenijo, da smo Prekmurke in Prekmurci enakovredni državljanke in državljani naše ljube domovine Republike Slovenije. To pomeni, da smo spoštovani in da spoštujemo ter imamo svoje državljanske dolžnosti in pravice.«   

Kip Jožef Klekl st. FOTO: Arhiv Družine 

»Velik prijatelj Prekmurja« 

Med Prekmurci je ponosno stal; po besedah Horvata "velik prijatelj Prekmurja" Borut Pahor. Ob njem so se slovesnega dogodka udeležili še odposlanci predsednice RS, ki so v njenem imenu položili venec pred spomenik Jožefa Klekla. 

Bivši predsednik Borut Pahor v družbi mladih in starih Prekmurcev. FOTO: Katja Zver 

Jožef Horvat: »Arhiv je naš spomin« 

Leta 2005 se je začelo snovanje državnega praznika, ko so prekmurski poslanci stopili skupaj. »Takrat je oblast zaznala in upoštevala, da ima oblast ljudstvo v naši državi. Teh slučajev oziroma situacij, bi si želel še več. V zadnjem času velikokrat pomurski poslanci stopimo skupaj, na vlado napišemo kakšno pobudo, no do danes še nismo bili uslišani. Vladi namreč predlagamo, da bi v Murski Soboti ustanovila samostojni javni zavod, ki bi se lahko imenoval "Pokrajinski arhiv Pomurje". Arhiv je namreč naš spomin in tega moramo vedno znova negovati in raziskovati. 

Jožef Horvat. FOTO: Katja Zver 

Horvat je dodal, da so se junija 2021 v načrtu za okrevanje in odpornost močno potrudil, da bi utrdili tudi nasipe ob reki Muri. »Februarja lansko leto je bilo podpisanih kar nekaj sporazumov med direkcijo Republike Slovenije zavode in občinami ob reki Muri za izgradnjo nasipov, investicija v skupni vrednosti okoli 40 milijonov. Žal smo se od podpisa tega sporazuma znašli v slepi ulici in nismo naredili nobenega koraka naprej.«

Priznanje in glasbeni nastopi 

Vera Markoja, županja občine Črenšovci je ob tej slovesnosti podelila priznanje občine Črenšovci, letošnjemu zlatemu maturantu z gimnazije Murska Sobota, Roku Geriču iz Zgornje Bistrice. Ob slovesnosti so nastopile tudi ljudske pevke upokojenke iz KTD Črenšovcev in člani okteta Belmura z namenom, da so se ob praznovanju državnega praznika srčno in kulturno povezali z Slovenci na oni strani Mure. 

Ob zaključku slovesnosti so se organizatorji zahvalili vsem udeležencem. Tradicionalno srečanje ob prazniku so nadaljevali v Hotizi. Več utrinkov s slovesnosti si oglejte v spodnji fotogaleriji. 


 





Nalaganje
Nazaj na vrh