Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poklon sv. papežu Janezu Pavlu II. v Logatcu

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 22. 10. 2022 / 12:06
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.10.2022 / 12:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poklon sv. papežu Janezu Pavlu II. v Logatcu
Poljski veleposlanik Krzysztof Olendzki je počastil spomin na današnjega godovnika sv. Janeza Pavla II. FOTO: TW Joanna Olendzka

Poklon sv. papežu Janezu Pavlu II. v Logatcu

Ne le maj, ko se je leta 1920 rodil, in aprila, ko je leta 2005 umrl, s svetim papežem Janezom Pavlom II. je neločljivo povezan tudi mesec oktober.

Karol Jozef Wojtyla, pred tem krakovski nadškof in od leta 1967 kardinal, je bil namreč za prvega neitalijanskega papeža po skoraj pol tisočtoletja in sploh prvega svetega očeta slovanskega porekla izvoljen 16. oktobra 1978. Njegov pontifikat je bil drugi najdaljši doslej, v času papeževanja pa je obiskal 129 držav, med njimi dvakrat – v letih 1996 in 1999 – tudi Slovenijo.

Poljski veleposlanik Krzysztof Olendzki z ženo Joanno pri relikvijah sv. Janeza Pavla II. v Dolnjem Logatcu. FOTO: TW Joanna Olendzka

Danes sv. Janez Pavel II. goduje

Obenem poljski papež goduje prav danes, 22. oktobra. Zakaj na ta dan, če pa se godovi blaženih in svetnikov običajno praznujejo na njihov dan smrti? Zato, ker je Janez Pavel II. umrl 2. aprila 2005, v tem času pa pogosto obhajamo veliki teden. Zato so v Vatikanu sprejeli odločitev, da se bo njegov liturgični spomin obhajal 22. oktobra, ko je leta 1978 uradno nastopil svoj pontifikat.

Polaganje venca in molitev

V spomin na priljubljenega papeža, minulo nedeljo je od njegovega nastopa papeške službe minilo 44 let, sta se poljski veleposlanik v Sloveniji Krzysztof Olendzki in njegova soproga Joanna Olendzka svetniškemu rojaku z vencem in molitvijo danes poklonila pri relikvijah sv. Janeza Pavla II. v Župniji Dolnji Logatec, kjer so jih v župnijski cerkvi sv. Nikolaja slovesno umestili poleti leta 2015.

Ogromno mu dolgujemo – Poljska, Slovenija, Evropa, svet

»Sveti Janez Pavel II., hvala! Oktober bo vedno povezan s Karolom Wojtylo – sv. Janezom Pavlom II. Ogromno mu dolgujemo – Poljska, Slovenija, Evropa, svet. V imenu poljskega veleposlaništva sva položila rdeče-bel venec in molila pri relikvijah sv. Janeza Pavla II. v Logatcu,« je danes na družbenem omrežju zapisala Joanna Olendzka.

Lani se je poljski veleposlanik z ženo pokojnemu rojaku poklonil na Brezjah. FOTO: TW PLinSlovenia

Lani na Brezjah

Spomnimo: poljski veleposlanik je z ženo letos nadaljeval tradicijo polaganja venca k spomeniku pokojnega svetega očeta in molitve pri relikviji. Lani sta namreč to storila pri spomeniku na trgu pred brezjansko baziliko Marije Pomagaj, kjer ju je sprejel tudi rektor p. dr. Robert Bahčič.

Nalaganje
Nazaj na vrh