Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poklukar skozi prvo sito, nekdanji notranji minister ga prosi za pojasnila

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 14. 02. 2023 / 07:28
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.02.2023 / 07:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poklukar skozi prvo sito, nekdanji notranji minister ga prosi za pojasnila
Boštjan Poklukar je prestal zaslišanje na matičnem odboru državnega zbora. FOTO: Anže Malovrh/STA

Poklukar skozi prvo sito, nekdanji notranji minister ga prosi za pojasnila

Odbor Državnega zbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je na 17. nujni seji kot ustrezno ocenil predstavitev kandidature Boštjana Poklukarja za ministra za notranje zadeve.

Da je bila predstavitev ustrezna, je menilo 9 poslank in poslancev vseh treh koalicijskih strank (Svobode, SD in Levice), nasprotno pa 6 poslank in poslancev obeh opozicijskih strank (SDS in NSi). Člane parlamentarnega odbora so sicer najbolj zanimale teme migracij, depolitizacije in avtonomije policije, kandidat za ministra pa je kot prioritete navedel boj s korupcijo, upravljanje migracij, depolitizacijo in modernizacijo policije.

Nič še o ekipi

Kakšna bo njegova ožja ekipa, če bo uspešno prestal še glasovanje v Državnem zboru, Poklukar še ne razkriva. Bodo v njej strokovnjaki? Se res majeta stolčka dosedanjima državnima sekretarjema Tini Heferle in Branku Lobnikarju? Se obeta menjava na čelu policije? Vsa ta vprašanja ostajajo brez odgovorov. Boštjan Poklukar le: »Moja ekipa bo povsem kompetentna, sposobna izzivov in prioritet, ki sem jih predstavil na odboru.«

O pregonu korupcije

Na predstavitvi je poslanec SDS Branko Grims kandidata za ministra, ki se je zavzel za pregon korupcije in gospodarskega kriminala, vprašal, kako bo potekala preiskava zoper malverzacije v povezavi z Gen-I, saj »različne medijske firme, zlasti na Kosovu in v Albaniji, poročajo o gotovinskih dvigih in očitno nezakonitih prenosih denarja, o izginulih financah … Tu bo dela očitno zelo veliko, gre za milijonske zneske, za velik kriminal,« je opozoril Grims.

Bo znal reči ne?

Poslanka NSi Vida Čadonič Špelič pa je kandidata za ministra vprašala, kaj bo delal drugače, da bo ali je že prepričal premierja, da ga je predlagal za ministrskega kandidata. »Ko sem vas poslušala, se mi je dozdelo, da ste dober in hvaležen uradnik tistim, ki so vam omogočili, prvič in zdaj drugič, da boste postali notranji minister. Zanima me, ali boste znali reči ne osebam, ki ste jim zdaj hvaležni, v kolikor bodo od vas zahtevali, da določene postopke in odločitve delate skladno z njihovimi navodili?«

Odstranjevanje ograje

»V tem kontekstu je bil najboljši uradnik tisti uradnik na vrhu policije, ki nas je škropil z vodnim topom, ki je streljal po Ljubljani, zaplinjal s solzivcem in odnašal mirne demonstrante, ki so brali ustavo pred Državnim zborom,« je poslanki odgovoril Poklukar. Glede odstranjevanja ograje na meji, ki jo je v svojem prvem ministrskem mandatu sam postavljal, je odgovoril, da se je v zadnjih letih veliko spremenilo, in izpostavil vstop Hrvaške v schengensko območje.

Nekdanji notranji minister Vinko Gorenak je Boštjanu Poklukarju javno postavil nekaj vprašanj oziroma prošenj za pojasnila. FOTO: Daniel Novakovič/STA

Imenovanja direktorjev

Ob robu zaslišanja ministrskega kandidata pa je nekdanji notranji minister Vinko Gorenak na svojem blogu Poklukarja opozoril na njegove besede, da bo glede imenovanja generalnega direktorja policije in direktorja NPU vzpostavil stanje z okrog leta 2010: »Generalni direktor policije in šef NPU zdaj lahko postaneta zgolj karierna policista, vi pa pravite, da boste zakon spremenili tako, da bo možno na njuno mesto postaviti tudi 'druge strokovnjake' – tožilce, sodnike in druge.«

Prošnja za pojasnilo

Zato je Gorenak Poklukarja javno prosil za pojasnilo: »Katere evropske države poznate, v katerih šefi policije ali njim podrejeni lahko postanejo ljudje izven kariernega napredovanja v policiji, ki ga sicer, kot vidim, zagovarjate. /…/ Si zamislite situacijo, da bi Janševa vlada na čelo tožilstva imenovala recimo Branka Grimsa, ki ni tožilec, na čelo sodišča pa Jožeta Jerovška, ki ni sodnik? Zakaj bi torej na čelo policije postavili nekoga, ki ni policist?

Pilot na čelu policije?

Po tej logiki lahko na čelo policije pripeljete diplomirano medicinsko sestro ali katerega koli diplomiranega ekonomista, inženirja, denimo pilota? Absolutno nesprejemljivo. Se vam to zdi prav? Meni ne. Po moje lahko generalni direktor policije postane le karierni policist. Tako je tudi drugod v Evropi,« je še izpostavil Gorenak in Poklukarju še odgovoril, da je bil domnevni mirni bralec ustave odstranjen zato, ker je nasilno preplezal varovalno ograjo in šele nato bral ustavo.

Nalaganje
Nazaj na vrh