Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pokopališče na Golovcu z novo informacijsko tablo

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 05. 04. 2022 / 12:04
Oznake: Občina
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 05.04.2022 / 12:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pokopališče na Golovcu z novo informacijsko tablo
Informacijska tabla na nekdanjem pokopališču Golovec. FOTO: Spletna stran Mestne občine Celje

Pokopališče na Golovcu z novo informacijsko tablo

Na nekdanjem celjskem pokopališču na Golovcu so namestili informacijsko tablo. Na njej so poleg fotografij mojstra Josipa Pelikana strnjeni pomembni podatki o zgodovini in pomenu tega kulturnega spomenika in zaslužnih Celjanov, ki so tam pokopani.

Na spletni strani celjske občine je dostopna tudi QR koda, ki je nameščena na informacijski tabli. Besedilo na tabli so pripravile dr. Marija Počivavšek iz Muzeja novejše zgodovine Celje ter Milana Klemen in Nataša Podkrižnik iz celjske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Območje spominov

Za postopno prenovo so se odločili, da bi območju dali lepšo podobo, da s tem postane park spomina. Letos bo končana projektna naloga, na osnovi katere bodo naročili izdelavo projekta za ureditev. »Obnoviti želimo nagrobnike, ki imajo visoko umetnostno–zgodovinsko vrednost, in posebno pozornost nameniti zaščiti dreves, grmovnic in popenjavk ter starim sortam vrtnic, ki so pomemben del zasnove parka«, pravijo na mestni občini.

Na Golovcu ob dnevu mrtvih, 1931. Foto: Josip Pelikan (Muzej novejše zgodovine Celje, JP-10614)

Večja zaščita parka

Lani so na južnem delu pokopališča namestili okoli 100 metrov kovane ograje, letos pa bodo s panelno ograjo zaščitili še preostali del pokopališča. Vrata, ki so jih prav tako obnovili, so odprta od 7. do 20. ure, tako da se vandali, ki so v preteklosti povzročili veliko škode, ponoči na morejo več potikati po pokopališču.

»Zaposleni iz podjetja Zelenice so skoraj vsak dan urejali pokopališki prostor, čistili zaraščene grobove, uredili prostor za prižig sveč in opravili še druga dela, tako da so obiskovalci nad spremembo prijetno presenečeni,« so še dodali v Mestni občini Celje.

Kupi v trgovini

Naša pokopališča
Dom in vrt
17,94€
Nalaganje
Nazaj na vrh