Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pokvarjeni meter

Za vas piše:
Igor Grdina
Objava: 30. 04. 2024 / 09:43
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.04.2024 / 10:12
Pokvarjeni meter
Igor Grdina. FOTO: Primož Lavre

Pokvarjeni meter

V precej drugačnih časih od sedanjih so bili v Ljubljani protesti. Ko so minili, smo iz propagandističnih občil izvedeli, da se je na njih zbralo 40.000 ljudi. Fotografije so pokazale, da so zasedli kar polovico enega od mestnih križišč.

V sedanjih, na splošno nezadovoljnih časih so bili protesti na razsežnem ljubljanskem trgu in v sosednjem parku. Propagandistična občila so oznanila, da se jih je udeležilo okoli 5.000 ljudi. Strokovnjaki, ki se spoznajo na ocenjevanje velikosti množic, so presodili, da bi jih bilo po pred leti uveljavljenih kriterijih štetja okoli 5 milijonov. A če je znano, kolikšno površino zasedejo protestniki – spričo izmerljivosti trga, parka ali križišča se jo da hitro izračunati –, je na podlagi vednosti o tem, koliko ljudi se lahko nagnete na kvadratni meter, mogoča dovolj realistična ocena. Odstopanja v eno ali drugo smer so zanemarljiva. Vendar je treba imeti meter, vreden svojega imena. Ne njegovega elastičnega nadomestka, ki ga nateguje gravitacija propagande.

Paradoks je, da se marsikdo zaveda pokvarjenosti metra oblasti in propagandističnih občil, pa vseeno zaupa vanj. Mnogi ljudje so radi prevarani – da lahko potem nergajo in imajo pred seboj izgovor za neizpolnitev svojih...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh