Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poletni oddih kot priložnost za romanja

Objava: 17. 07. 2014 / 10:08
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poletni oddih kot priložnost za romanja

Simpozij o vlogi romanj in italijanskih romarskih svetiščih.

Čas poletnih počitnic ponuja tudi priložnost za romanja v različna marijanska svetišča, na kraje, kjer so živeli ali so pokopani svetniki, ter na druge kraje, povezane z našo krščansko vero. Zanimanje za verski turizem v zadnjih letih vse bolj narašča. Na podlagi tega je Urad za prosti čas, turizem in šport pri Italijanski škofovski konferenci pred nekaj dnevi organiziral simpozij o vlogi romanj in italijanskih romarskih svetiščih. Tokratno srečanje je bilo že tretje po vrsti, udeleženci pa so se zbrali v znanem italijanskem romarskem kraju Cascia, kjer je pokopana sv. Marjeta Kasijska.



O pomenu obiskovanja svetišč v današnji družbi, ki je pogosto prežeta z naglico, je v pogovoru za Radio Vatikan nekaj vprašanj pojasnil Roberto Pascucci, ki je pri Italijanski škofovski konferenci odgovoren za organizacijo simpozija. V ospredje je postavil duhovno izkušnjo, ki jo romar živi osebno in v skupnosti: »Dve stvari se pri romanjih pogosto zdita nasprotni druga drugi, v resnici pa se dopolnjujeta: samota in druščina. Samota v določenih trenutkih pomeni ponovno najti sebe, hoditi sam, v miru pogledati nase in se torej ozreti vase. Nato je tu druščina kot hoja skupaj z drugimi, kot pomoč, pomagati drugim in pustiti, da drugi nam pomagajo.«

Pascucci je še pojasnil, da je šlo pri simpoziju za deset srečanj, med katerimi so udeleženci razpravljali o različnih temah, ki so sledile osrednji temi: »Napotiti se po svetiščih: beg ali vrnitev?« Skozi pogovore se je vprašanje »Beg ali vrnitev?« spremenilo v trditev »Beg in vrnitev«. Beg pred sodobnim svetom in vrnitev h Gospodu v svetiščih, ki so kraji srečanja in molitve. Sicer pa so med srečanjem ugotavljali, da se kljub sedanji krizi število romarjev ni zmanjšalo, prej nasprotno. Govorniki so svetišče opredelili kot kraj svežine, kjer je odnos med človekom in Bogom zelo blizu. Izpostavljeno je bilo tudi dejstvo, da so romarska svetišča priložnosti, ko se romarja lahko usmeri v ohranjanje doživetega na kraju, kamor je poromal, ter da odnos z Bogom nadaljuje v svoji župniji in krajih, kjer živi in se srečuje z drugimi ljudmi.

Vir: Radio Vatikan / M. M. Š.
Foto: arhiv Družine (A. P.)

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh