Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Policijsko poročilo: Vatikan ni pral denarja v Avstraliji

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 03. 2021 / 10:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 23.03.2021 / 18:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Policijsko poročilo: Vatikan ni pral denarja v Avstraliji

Policijsko poročilo: Vatikan ni pral denarja v Avstraliji

Preiskava o napačno beleženih številkah s strani avstralskih oblasti zaključena.

FOTO: Tatjana Splichal

Avstralska zvezna policija pri preiskavi finančnih prenosov med Avstralijo in Svetim sedežem ni odkrila nobenih nepravilnosti s strani Vatikana, čeprav so mediji sprva poročali o vrtoglavih vsotah, ki naj bi bile nakazane z vatikanskih računov. Kot so poročali avstralski mediji, so pristojni včeraj v senatu v Canberri predstavili posodobljeno poročilo, s tem pa je zaključena preiskava s strani avstralskih oblasti.

Avstralski finančni nadzorni odbor (AUSTRAC) je lansko jesen tamkajšnjo policijo obvestil o »neobičajnih denarnih prenosih iz Vatikana« in ob tem izrazil domnevo, da Sveti sedež vlaga na avstralskem finančnem trgu. Ugibalo se je tudi, da bi bila ta plačila lahko namenjena podkupovanju prič v sodnem postopku proti kardinalu Pellu, ki je bil obtožen spolnih zlorab mladoletnikov. Mediji so navajali vsoto 2,3 milijarde avstralskih dolarjev (1,4 milijarde evrov). Vatikan je zanikal velikansko vsoto, kar je dodatno sprožilo ugibanja o morebitnem pranju denarja.

Predvidevajo, da je prišlo do računalniške napake

Januarja je AUSTRAC predstavil poročilo, iz katerega je bilo razvidno, da je Sveti sedež v letih med 2014 in 2020 v Avstralijo nakazal skupno 9,5 milijonov avstralskih dolarjev (6 milijonov evrov) v 362 transakcijah – in ne 47.000 transakcijah, o katerih je bilo govora pred tem. Napako so pripisali težavam kodificiranja v računalniku.

Po besedah namestnika komisarja avstralske zvezne policije, Iana McCartneya, so zdaj vsi finančni podatki temeljito preverjeni, preiskovalci pa pri poslovanju niso odkrili nobenih nepravilnosti.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh