Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poljaki izkazali čast kardinalu Glempu

Objava: 22. 12. 2009 / 11:02
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poljaki izkazali čast kardinalu Glempu

Poljska je nekdanjemu primasu podelila najvišje državno odlikovanje

Poljska republika je nekdanjemu primasu dežele, kardinalu Jozefu Glempu, podelila najvišje državno odlikovanje. Predsednik države, Lech Kaczynski, je Red belega orla kardinalu izročil sinoči v predsedniški palači. Kot je pojasnil, je nekdanji primas odlikovanje prejel za svoje zasluge za Poljsko in za Cerkev.

Poljski predsednik je še dejal, da je kardinalu Glempu v osemdesetih letih uspelo doseči svobodo dežele in vrnitev milijonov ljudi h katoliški veri. Spomnil je, da so aktivisti delavskega gibanja ‘Solidarnost’ zatočišče našli prav med zidovi poljskih cerkva. Glemp je naziv primasa po 28 letih svojemu nasledniku, gniezenskemu nadškofu Henryku Muszynskemu, predal minuli petek, na svoj 80. rojstni dan.

Slavnostne podelitve najvišjega državnega odlikovanja so se udeležili tudi novi poljski primas, predsednik Poljske škofovske konference, nadškof Jozef Michalik, in apostolski nuncij na Poljskem, nadškof Jozef Kowalczyk.

Glemp je bil za gniezenskega in varšavskega nadškofa imenovan leta 1981, dve leti pozneje je prejel še kardinalski naziv. Leta 1992 je opustil vodenje gniezenske nadškofije, vendar je obdržal naziv primasa, tudi še potem, ko je leta 2004 odstopil kot predsednik Poljske škofovske konference in leta 2007 kot varšavski nadškof.

S posredovanjem med komunistično vlado in ‘Solidarnostjo’ je Glemp vidno pripomogel k zmagi osvobodilnega gibanja leta 1989. Med drugim se je potegoval tudi za izpustitev vodje ustanovitelja ‘Solidarnosti’ Lecha Walese.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh