Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poljaki v Sloveniji praznovali dan neodvisnosti z mašo in koncertom

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 10. 11. 2022 / 11:51
Oznake: Maša, Svet, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.11.2022 / 12:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poljaki v Sloveniji praznovali dan neodvisnosti z mašo in koncertom
Na koncertu je univerzitetni orkester iz Krakova požel stoječe ovacije. FOTO: FB Poljsko veleposlaništvo v Ljubljani

Poljaki v Sloveniji praznovali dan neodvisnosti z mašo in koncertom

Kot so sporočili s poljskega veleposlaništva v Ljubljani, so na zahvalno nedeljo v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja izpeljali osrednje praznovanje 104. obletnice vnovične neodvisnosti Republike Poljske. Slovesnost se je odvila v luči hvaležnosti za svobodno in suvereno domovino.

Slovesno mašo za domovino, mir in blagostanje je – ob somaševanju poljskih duhovnikov Andrzeja Goseka in Rafala Kedzierskega ter številnih duhovnikov iz ljubljanske nadškofije – daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. Mašo v štirih jezikih sta odprli srednjeveška pesem »Bogurodzica« in zahvala Bogu za neodvisnost Poljske, ki jo je uvodoma izrekel nadškof Zore in navzočim predstavil Poljsko in njeno vlogo v evropski zgodovini. Duhovnik poljske skupnosti v Sloveniji Andrzej Gosek je v pridigi izpostavil delovanje Božje previdnosti ob vnovični pridobitvi poljske neodvisnosti in pomen Božjega varstva v življenju slehernika v današnjem času.

Slovesno mašo je daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. FOTO: FB Poljsko veleposlaništvo v Ljubljani

Poljaki pojma »mir za vsako ceno« ne poznajo

Po maši je navzoče nagovoril poljski veleposlanik v Sloveniji Krzysztof Olendzki in izpostavil vlogo narodove samostojnosti in kulture pri izgradnji evropske enotnosti. Po njegovih besedah sta svoboda in enakopravnost osnovni vrednoti, brez katerih ni mogoč razvoj evropske integracije. Poudaril je, da Poljaki pojma »mir za vsako ceno« ne poznajo, zato imajo Ukrajinci pravico sami odločati o svojih življenjih in o svoji domovini, so še sporočili s poljskega veleposlaništva v Ljubljani.

Koncert krakovskega univerzitetnega orkestra

Močan pečat pa je slovesnosti dodal tudi koncert Simfoničnega in komornega orkestra Pedagoške univerze Krakov pod taktirko dr. Malgorzate Teczynske-Keske s solisti Magdaleno Sulkowsko (oboa), Aleksandrom Mocekom (čembalo) in Agnieszko Szejdewik (violina). Univerzitetni orkester se je poslušalcem predstavil s pestrim programom iz različnih glasbenih obdobij in zaigral skladbe uveljavljenih poljskih skladateljev Lutoslawskega, Goreckega in Kilarja. Poslušalci so orkester nagradili s stoječimi ovacijami.

Nalaganje
Nazaj na vrh