Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Poljskem zahvalna maša ob 100-letnici neodvisnosti

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 12. 11. 2018 / 08:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.11.2018 / 10:51
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na Poljskem zahvalna maša ob 100-letnici neodvisnosti

Poljake je v sporočilu nagovoril tudi papež Frančišek.

V Varšavi so včeraj z zahvalnim bogoslužjem začeli s slovesnostmi ob 100-letnici poljske neodvisnosti. Med sveto mašo v »Templju Božje previdnosti« je predsednik države Andrzej Duda prižgal svečo neodvisnosti, ki jo je papež Pij IX. leta 1867 posvetil svobodi Poljske. Potem ko je država 11. novembra 2018 znova pridobila samostojnost, so svečo leta 1920 na papeževo željo prenesli v Varšavo.

Slovesnega bogoslužja so se med drugim udeležili predsednik poljske vlade Mateusz Morawiecki, številni ministri in predsednika obeh parlamentarnih zbornic. Varšavski kardinal Kazimierz Nycz je prebral posebno sporočilo, ki ga je Poljakom ob tej priložnosti poslal papež Frančišek, zbrani verniki pa so se svetemu očetu zahvalili z aplavzom. Frančišek v sporočilu piše, da je pridobitev narodne suverenosti razlog za zahvalo Bogu, Poljaki pa naj »v edinosti in miru dobro uporabijo tako dragoceno darilo, kot je svoboda«.

Do leta 1918 je bila Poljska razdeljena med Prusijo, Avstro-Ogrsko in Rusijo. Poraz vseh treh sil v prvi svetovni vojni je državi pod vodstvom maršala Jozefa Pilsudskega (1867-1935) znova prinesel suverenost.

Predsednik Poljske škofovske konference, nadškof Stanislaw Gadecki, je v pridigi poudaril, da je »trdna in zanesljiva prihodnost naše domovine v prvi vrsti odvisna od obnove naše vere«. Obenem je posvaril pred »poskusi instrumentalizacije Cerkve in države«: »Država v Cerkvi včasih vidi orodje za dosego lastnih ciljev. Cerkev pa se morda prav tako na podoben način obrne na državo.« In tega se je treba obvarovati.

Na začetku včerajšnjega slovesnega bogoslužja so udeleženci zapeli narodno himno, vojak pa je k oltarju prinesel belo-redečo zastavo z napisom »Bog. Čast. Domovina.«. Tempelj Božje previdnosti« v varšavski četrti Wilanow je ena najpomembnejših poljskih sakralnih gradenj v zadnjem času. Načrti zanj segajo v leto 1791, ko je poljski parlament sklenil gradnjo svetišča v zahvalo za sprejem prve demokratične ustave v državi. Nadvlada Prusije, Avstro-Ogrske in Rusije je ureditev svetišča preprečevala.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh