Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poljaki za Slovence po poplavah zbrali 1,2 milijona evrov, kako jih bomo uporabili

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 07. 12. 2023 / 09:51
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.12.2023 / 12:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poljaki za Slovence po poplavah zbrali 1,2 milijona evrov, kako jih bomo uporabili
Obisk voditeljev Slovenske karitas pri Poljski karitas v Varšavi. FOTO: fb Slovenska karitas

Poljaki za Slovence po poplavah zbrali 1,2 milijona evrov, kako jih bomo uporabili

Peter Tomažič in Jana Lampe s Slovenske karitas sta včeraj obiskala vodstvo Karitas Poljske v Varšavi. Zahvalila sta se jim za 1,2 milijona evrov, ki so jih zbrali na Poljskem za pomoč prizadetim ob avgustovskih poplavah v Sloveniji.

Kmalu po katastrofalnih poplavah v Sloveniji so katoličani na Poljskem združili moči in na 15. avgust zbrali kar 1,2 milijona evrov za pomoč najranljivejšim v Sloveniji, ki so jih prizadele poplave. Generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič in Jana Lampe, vodja mednarodnega razvoja in sodelovanja, sta za Družino povedala, da so že pripravili načrte za skupni projekt, s katerim bodo poskrbeli, da bodo zbrana sredstva najbolj smotrno uporabljena.

Pogovor z direktorjem poljske Karitas Marcinom Izyckim in izvršnim direktorjem Ireneuszem Krausejem. FOTO: fb Slovenska karitas 

Državna pomoč za nekatere ne bo dovolj

Peter Tomažič je povedal, da sta vodstvu poljske Karitas podrobno predstavila državno pomoč prizadetim v poplavah in kakšno je trenutno stanje v Sloveniji. "Pričakujemo, da bodo nekateri po tem, ko bodo dobili državna sredstva za obnovo, še vedno potrebovali pomoč, še zlasti socialno ogroženi," je dejal. Zato so skupaj s Poljaki pripravili načrt, da bodo v prihodnjem letu z zbranim denarjem pomagali prav tam. "Naš namen je, da zajamemo tiste, ki bodo bodisi izpadli iz programa bodisi pomoč ne bo dovolj velika. Tako nameravamo pomagati okrog 150 družinam." 

FOTO: fb Slovenska karitas

S sredstvi, ki so jih zbrali, bodo izvajali psihosocialno pomoč, ki jo že nudijo na Savinjskem in Koroškem, vendar bodo zdaj to lahko še bolj intenzivno izvajali. Cilj je spremljati gospodinjstva pri obnovi, še posebej v trenutku, ko se stvari še sušijo, odloča pa se, kdaj se bodo hiše podrle ali obnovile. "Poplavna obnova še zdaleč ni končana," je opozoril Tomažič. 

Preberite tudi fotoreportažo iz Savinjske doline štiri mesece po poplavah: Še vedno sta prisotni travma in žalost

Mednarodno sodelovanje se bo nadaljevalo

Poleg pomoči v Sloveniji so se pogovarjali o mednarodnem sodelovanju s Karitas na Poljskem. Karitas na Poljskem že izvaja programe za begunce iz Ukrajine in pokriva podobna področja kot slovenska Karitas, tudi na območjih Afrike in Bližnjega vzhoda. Dogovarjajo se tudi o možnosti za skupne programe v državah v razvoju. 

Naprej v prihodnost z upanjem

Pri Slovenski karitas napovedujejo nadaljnje korake in upajo, da se bo sodelovanje med Slovenci na Poljskem in Karitas Poljske še okrepilo v prihodnosti. Kljub velikosti Poljske in majhnosti slovenske skupnosti verjamejo v resnično partnerstvo, kjer se lahko dopolnjujejo in skupaj učinkovito pomagajo tistim v stiski. 

Na poti v Ukrajino

Peter Tomažič in Jana Lampe svojo pot nadaljujeta v Ukrajini, kjer se bosta jutri udeležila odprtja doma za invalide otroke, ki so ga zgradili skupaj z Ministrstvom za zunanje zadeve. Več o tem boste jutri lahko prebrali na spletni strani Družine. 

Nalaganje
Nazaj na vrh