Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poljska Cerkev si prizadeva za slogo v državi

Objava: 12. 04. 2011 / 09:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poljska Cerkev si prizadeva za slogo v državi

Leto dni po letalski katastrofi v Smolensku poljski škofje pozivajo rojake, naj se vzdržijo medsebojnega obrekovanja.

Poljska katoliška Cerkev si prizadeva za zaključek političnih sporov, ki so državo preplavili po smrti predsednika Lecha Kaczynskega pred letom dni. Ob prvi obletnici letalske katastrofe pri ruskem Smolensku so poljski škofje minulo nedeljo v pastirskem pismu, ki so ga prebrali po vseh poljskih župnijah, svoje rojake pozvali, naj se vzdržijo medsebojnega obrekovanja. Namesto tega naj bi katastrofa, v kateri so poleg predsednika Kaczynskega življenje izgubili še številni visoki predstavniki poljskega političnega, vojaškega in cerkvenega življenja, 'utrdila medsebojna razmerja v domovini, v Evropi in po svetu'.

Ne ozirajoč se na sporočilo škofov je spor zaradi vzroka letalske katastrofe in ovrednotenja šestindevetdesetih žrtev zasenčil celo spominske slovesnosti. Desno sredinski vodja poljske opozicije in brat dvojček preminulega predsednika, Jaroslaw Kaczynski, se iz protesta ni udeležil s strani vlade pripravljenega spominskega slavja. Odgovornost za nesrečo Jaroslaw Kaczynski prelaga tudi na ramena poljskega predsednika vlade, Donalda Tuska, ki je v Rusijo poletel z drugim letalom kot ostali udeleženci. Kaczynski meni, da do nesreče ne bi prišlo, če bi v Smolensk vsi prispeli z istim letom.

Škofje v svojem pastirskem pismu izražajo tudi hvaležnost za dejstvo, da je zaradi mednarodne pozornosti, ki je je bilo deležno strmoglavljenje predsednikovega letala, v svet naposled prišla 'resnica o pokolu tisočev neoboroženih poljskih vojnih ujetnikov'. Lech Kaczynski je umrl 10. aprila lani, ko se je z ženo in z visoko delegacijo poljskega političnega, vojaškega in cerkvenega življenja nameraval udeležiti spominskega slavja za poljske žrtve sovjetskega pokola pri Katinu leta 1940.

Škofje rojake še pozivajo, da počasi lahko zaključijo z žalovanjem za žrtvami. Kot so zapisali, 'pokopališče ni ne naše svetišče ne naš dom. Prišel je trenutek, ko se moramo vsi vrniti v svoje vsakdanje življenje'.

Preiskava o letalski katastrofi bremeni tudi poljsko-ruske odnose. Vlada v Varšavi zaradi napačnih navedb ruskih letaliških delavcev za nesrečo krivi tudi rusko letalstvo, Moska pa vsakršno krivdo za tragični dogodek zanika.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh