Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poljska katoliška televizijska postaja zaenkrat brez licence

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 05. 06. 2012 / 06:56
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poljska katoliška televizijska postaja zaenkrat brez licence

Za štiri razpisane frekvence se je potegovalo sedemnajst televizijskih postaj.

Poljska katoliška televizijska postaja 'Trwam' zaenkrat ne bo dobila digitalne zemeljske licence, saj je sodišče v Varšavi zavrnilo pritožbo partnerske radijske postaje 'Radio Maryja' proti medijskim oblastnikom. 'Trwam' deželnemu televizijskemu svetu očita diskriminacijo. Ta je svojo zavrnitev podelitve digitalne licence utemeljil s pojasnilom, da lastniki omenjene postaje razpolagajo s pomankljivimi denarnimi sredstvi. Direktor televizijske postaje 'Trwam' in radijske postaje 'Radio Maryja', pater Tadeusz Rydzyk, pa je pojasnil, da njegova postaja razpolaga z znatno več sredstvi kot marsikatera druga, ki je željeno frekvenco že prejela. Za štiri razpisane frekvence se je potegovalo sedemnajst televizijskih postaj.

V zadnjih mesecih je na Poljskem zaradi omenjenega spora glede podeljevanja digitalnih zemeljskih licenc prišlo do množičnih protestov. Po navedbah televizijske postaje 'Trwam' je okoli 2,2 milijona ljudi podpisalo poziv proti 'diskriminaciji katoliških medijev'. Aprila je v poljski prestolnici dvajset tisoč katoličanov protestiralo v prid katoliške televizijske postaje. Tudi Poljska škofovska konferenca 'v imenu načela enakosti in pluralizma' podpira podelitev digitalne zemeljske frekvence televizijski postaji 'Trwam'.

Razsodbo je moč spodbijati na višjem upravnem sodišču. Televizijsko postajo, ki je bila ustanovljena leta 2003, je zaenkrat moč spremljati prek satelita, kabelske televizije in interneta. Te možnosti postaji ostajajo na voljo ne glede na pravni spor.

Državni televizijski svet je pojasnil, da lastnik televizijske postaje 'Trwam', ustanova 'Lux Veritatis', ki jo vodi pater Rydzyk, sicer razpolaga s premoženjem v višini enaindvajset milijonov evrov, vendar naj bi bilo od tega šestnajst milijonov evrov posojilo poljske province reda redemptoristov. Informacije o tem, kdaj morajo visoko posojilo vrniti, predstavniki 'Trwama' ne želijo izdati, zato naj ne bi bilo povsem jasno, ali so njihova finančna sredstva dovolj visoka.

Televizijska postaja 'Trwam' med drugim prenaša številna bogoslužja in inozemska potovanja papeža Benedikta XVI. V svojih poročilih pogosto izreka kritične očitke trenutni poljski vladi. V primerjavi s katoliško radijsko postajo 'Radio Maryja' televizijski program spremlja malo Poljakov. V času najvišje gledanosti si ga je po navedbah televizijskega sveta v letošnjem februarju predvajalo le okoli štirideset tisoč gledalcev.

Povezave: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/DC496E9A4809A504C12579EA002CD690?OpenDocument

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh