Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poljski časniki ugibajo o razglasitvi Janeza Pavla II. za svetnika

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 15. 05. 2012 / 07:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poljski časniki ugibajo o razglasitvi Janeza Pavla II. za svetnika

Medijska ugibanja o tem, ali bo priljubljeni poljski papež za svetnika razglašen med morebitnim svetovnim dnevom mladih v Krakovu leta 2015; nadškofija se od poročanja medijev distancira.

Na Poljskem so se pojavila ugibanja o možnostih, da bi papeža Janeza Pavla II. (1978-2005) leta 2015 v Krakovu razglasili za svetnika. Dnevnik 'Rzeczpospolita', ki običajno velja za dobro obveščenega glede cerkvenih vprašanj, je minuli konec tedna objavil vest, kako 'v najvišjih cerkvenih krogih na Poljskem in v Vatikanu resno razpravljajo', da bi papež Benedikt XVI. svojega predhodnika leta 2015 na morebitnem svetovnem dnevu mladih v njegovem nekdanjem škofovskem mestu razglasil za svetnika. Poimenskega vira v časniku ne navajajo.

Tiskovni predstavnik krakovske nadškofije, Robert Necek, se od poročanja omenjenega časnika distancira. Kot je pojasnil za poljsko tiskovno agencijo KAI, bi bil po njegpvem mnenju najboljši kraj za razglasitev Janeza Pavla II. za svetnika Rim. »Krakov je Krakov«, meni Necek, »ni pa Rim.« Iz vatikanskih krogov je slišati, da so vse te stvari še zelo daleč in da odločenega ni še nič.

Necek tudi opozarja, da bo šele prihodnje leto na naslednjem svetovnem dnevu mladih v brazilskem Riu de Janeiru oznanjeno, kje bodo priredili naslednje srečanje katoliške mladine. Poljska škofovska konferenca je svoj predlog, da bi veliki dogodek leta 2015 lahko priredili v Krakovu, Svetemu sedežu že predstavila. Krakovski kardinal in nekdanji papežev osebni tajnik Stanislaw Dziwisz si že od leta 2011 uradno prizadeva za organizacijo svetovnega dne mladih.

Med poljskimi verniki je želja po čimprejšnji razglasitvi Janeza Pavla II. za svetnika izredno močna. Varšavski kardinal Kazimierz Nycz pa je nedavno vendarle izrazil svoje nasprotovanje, da bi postopek za razglasitev kaj posebej pospeševali.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh