Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poljski kardinal ne priznava izstopa strankarskega vodje iz katoliške Cerkve

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 24. 05. 2012 / 08:56
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poljski kardinal ne priznava izstopa strankarskega vodje iz katoliške Cerkve

Levičarski politik Janusz Palikot je svojo izjavo o izstopu nalepil na vrata krakovske škofovske rezidence.

Strankarskemu vodji proticerkvenega 'Gibanja Palikot' na Poljskem zaenkrat ni uspelo izstopiti iz katoliške Cerkve. Varšavski kardinal Kazimierz Nycz je minuli torek izjavil, da Janusz Palikot ni izpolnil uradnih pogojev za izstop. Njegovo 'izzivalno dejanje' pa si ne zasluži nikakršne pozornosti.

Palikot je svojo izjavo o izstopu minulo soboto nalepil na vrata krakovske škofovske rezidence. Kot so poročali poljski mediji, je malce kasneje eden izmed mimoidočih zapis odstranil. Po določilih Poljske škofovske konference mora oseba, ki želi izstopiti iz Cerkve, svojo izstopno izjavo osebno izročiti svojemu župnijskemu duhovniku v prisotnosti dveh prič.

Kardinal Nycz je poudaril, da Cerkev ne želi ovirati izstopov. Vsekakor pa mora biti tak korak dobro premišljen in ustrezno predstavljen. Pravila škofovske konference zato določajo zahtevane pogoje. Vsak izstop je 'nedvomno žalostna stvar', meni kardinal, 'dodatni razlog za žalost' pa je, da je Palikot za ta korak izbral 'tako simboličen kraj za Poljake'.

Papež Janez Pavel II. je ob večerih med svojimi romanji v Krakov pri oknu nad vhodom v škofovsko rezidenco s svojimi rojaki pel in molil. Preden je bil leta 1978 izvoljen za papeža, je v tej hiši dvajset let prebival kot škof.

Palikot je kot razlog za svoj izstop med drugim navedel 'strahotno lakomnost' in politično udejstvovanje Cerkve. Cerkveni stroški za pogrebne maše naj bi bili na Poljskem 'med najdražjimi v Evropi'. Poleg tega je pri vračanju cerkvenega premoženja, ki so ga zasegli nekdanji komunistični oblastniki, po njegovem mnenju prišlo do 'gigantske korupcije'. Cerkev pa naj bi, tako Palikot, privolila v 'škandalozno dejanje', ko so leta 2010 predsednika Lecha Kaczynskega, ponesrečenega v letalski katastrofi, pokopali v kripti Wawlove katedrale.

Levo usmerjeno 'Gibanje Palikot' je na oktobrskih volitvah prejelo 10% glasov, s čimer je postalo tretja najmočnejša stranka v spodnjem domu parlamenta, v Sejmu. Na Poljskem je po zadnji anketi sodeč med odraslimi 93,1% katoličanov. Skupno se je le okoli 4,2% Poljakov opredelilo kot ateisti ali agnostiki ali pa brez verske pripadnosti.

Na fotografiji: poljski politik Janusz Palikot (Wikipedija)

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh