Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poljski parlament zavrnil legalizacijo istospolnih zakonskih zvez

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 29. 01. 2013 / 10:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poljski parlament zavrnil legalizacijo istospolnih zakonskih zvez

Zakonski osnutek je predvideval sklepanje civilnih partnerskih zvez pred notarjem ali civilnim uradnikom, pa tudi enakopravnost v dednem pravu.

Poljski parlament je zavrnil legalizacijo istospolnih zakonskih zvez. Velika večina poslancev je minuli petek glasovala proti večim zakonskim osnutkom desnoliberalne vladne stranke Državljanska platforma in leve opozicije za legalizacijo istospolnih partnerskih zvez. S tem so bile neuspešne vse zakonske pobude.

Desnokonzervativna opozicija je prav tako podpirala zavrnitev zakonskih osnutkov, saj po njihovih zagotovilih niso bili v skladu z ustavo. Pred glasovanjem je v parlamentu prišlo do spora med ministrom za pravosodje Jaroslawom Gowinom in predsednikom vlade Donaldom Tuskom. Gowin je zakonske osnutke označil kot protiustavne, ker so predvidevali izenačenje istospolnih parov z zakonskimi pari. Tusk pa si je neuspešno prizadeval, da bi osnutke preusmerili na pristojne odbore.

Izid glasovanja je bil več ali manj že vnaprej znan, saj večina poslancev Državljanske platforme in male koalicijske partnerice, Kmečke stranke, ne podpira legalizacije istospolnih partnerskih zvez.

Zakonski osnutki so predvidevali, da bi tako mešani kot tudi istospolni pari t.i. civilne partnerske zveze sklepali pred notarjem ali pa civilnim uradnikom, med drugim pa bi imeli istospolni partnerji enako dedno pravico za svojim 'zakoncem', kakršna velja v mešanih zakonih. Poleg tega bi imeli pravico, da v primeru hospitalizacije partnerja smejo pridobiti podatke o njegovem zdravstvenem stanju. V primeru ločitve bi bili dolžni plačevati preživninino. V nasprotju z osnutkom vladne stranke sta zakonski pobudi dveh levih opozicijskih strank predlagali tudi davčne olajšave za partnerje v istospolnih zvezah.

V poljski ustavi je zapisano, da se zakonska zveza lahko sklene le med moškim in žensko. Avtor zakonskega osnutka Državljanske platforme, Artur Dunin, je poudaril, da ni bila mišljena popolna uravnoteženost z mešanimi pari. Državljanom v resnih zvezah, ki se ne morejo ali nočejo poročiti, pa naj bi na ta način malce olajšali življenje.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh