Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poljski parlament zavrnil strožji zakon o splavu

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 29. 10. 2012 / 07:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poljski parlament zavrnil strožji zakon o splavu

Splav ob težji prizadetosti zarodka ne bo prepovedan; osnutek opozicije, ki ga je podprla tudi cerkvena stran, očitno preglasovan.

Obrat v poljskem parlamentu: poslanci Sejma so minuli teden z 245 glasovi proti 184 zavrnili poostritev zakona o splavu. Splav ob težji prizadetosti zarodka tako ne bo prepovedan, kot je to zahtevala opozicija. Dva tedna pred tem je takšen osnutek zakona ob prvem branju še podprla večina poslancev. Osnutek je predvideval dopustnost splava po posilstvu, incestu ali pa ob življenjski ogroženosti matere, in sicer v prvih treh mesecih nosečnosti.

Cerkev je ta zakonski osnutek desno konzervativne stranke ‘Solidarna Poljska’ podprla. “Otroci z genetskimi obolenji imajo pravico, da se rodijo, prav tako kot vsi ostali ljudje”, so pojasnili pri predsedstvu Poljske škofovske konference. Obenem so škofje obsodili politike, ki so pritiskali na določene poslance za oddajo glasu v njihovo korist. Cerkev pri glasovanju zahteva ‘popolno upoštevanja svobode mnenja parlamentarcev’.

Tudi štirideset poslancev desnoliberalne stranke Donalda Tuska ‘Državljanska platforma’ in devetnajst poslancev koalicijske kmečke stranke PSL je ob prvem branju podprlo predlog opozicije. Predsednik vlade pa je osnutek zakona ocenil kritično. Nosečnicam je potrebno pomagati, ne pa jim groziti z zaporno kaznijo, meni Tusk. Položaj zaradi glasovanja pred dvema tednoma je njegovo vladno koalicijo pahnil v hudo krizo.

Poljski zakon o splavu sodi med najstrožje v Evropi. Leta 2011 je bilo na Poljskem po uradnih podatkih 669 zakonitih umetnih prekinitev nosečnosti; leta 2002 so jih zabeležili 159. Po ocenah bork za pravice žensk pa vsako leto splav opravi najmanj sto tisoč Poljakinj, večina izmed njih na Češkem ali Slovaškem.

Po izsledkih ankete, ki jih je minuli teden objavil javnomnenjski inštitut CBOS, okoli 80 % Poljakov splav v temelju zavrača. Možnost umetne prekinitve nosečnosti pa v primeru težke prizadetosti zarodka podpira 53 2 % vprašanih.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh