Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poljski parlament želi obdržati finančno podporo duhovnikom

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 20. 06. 2012 / 07:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poljski parlament želi obdržati finančno podporo duhovnikom

Zaenkrat ni enotnega mnenja o nadomestilu cerkvenega sklada s prostovoljnim cerkvenim davkom.

Poljski parlament je z veliko večino zavrnil ukinitev državnih duhovniških pokojnin brez nadomestila. Protiversko gibanje ‘Palikot’ in tamkajšnji socialni demokrati v poljskem ‘Sejmu’ minuli petek v prvem branju niso uspeli uveljaviti svojih predlogov o zakonskih spremembah glede ukinitve omenjenega pokojninskega sklada. Tako konzervativno-liberalna vladna koalicija kot tudi desno-konzervativna opozicija sta glasovali proti zakonski spremembi. Desno-liberalni predsednik poljske vlade Donald Tusk je poudaril, da njegova vlada sicer želi nadaljevati pogajanja s Poljsko škofovsko konferenco o reformi cerkvenega financiranja, vendar ne bo dopustila, da bi kdor koli ogrozil stabilnost duhovniških pokojnin.

Državna blagajna na Poljskem je doslej letno v t.i. cerkveni sklad prispevala okoli enaindvajset milijonov evrov. Sklad je bil ustanovljen leta 1950 kot poravnava za takratni odvzem premoženja verskim skupnostim. Iz sklada se plačujejo pokojninska, invalidska in nezgodna zavarovanja za okoli 23.000 katoliških duhovnikov, redovnikov in redovnic ter duhovnikov drugih veroizpovedi, skupno za več kot 40% vseh duhovnikov. Odprava cerkvenega sklada bi v prvi vrsti prizadela kontemplativne redove in misijonarje, ki delujejo v tujini.

Vlada je verskim skupnostim marca letos predlagala, naj cerkveni sklad nadomestijo s prostovoljnim cerkvenim davkom. Od leta 2013 dalje naj bi poljski državljani določeni Cerkvi ali verski skupnosti namenili 0,3% svojega davka na prihodek. Poljska škofovska konferenca, manjšinjske Cerkve in judovska skupnost pri tem zahtevajo višji odstotek.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh