Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poljski škofje znova v bran Janezu Pavlu II.

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 21. 11. 2022 / 11:13
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.11.2022 / 12:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poljski škofje znova v bran Janezu Pavlu II.
»Janez Pavel II. je vodil odločen boj proti primerom spolnih zlorab otrok in mladoletnikov s strani nekaterih duhovnikov«. FOTO: arhiv Družine

Poljski škofje znova v bran Janezu Pavlu II.

Katoliška cerkev na Poljskem je znova odločno zavrnila kritike na račun ravnanja papeža Janeza Pavla II. (1978-2005) v primerih spolnih zlorab otrok in mladostnikov.

»Nesporno dejstvo« je, da je poljski papež Janez Pavel II. vodil »odločen boj proti primerom spolnih zlorab otrok in mladoletnikov s strani nekaterih duhovnikov«, so po navedbah avstrijskega Kathpressa minuli konec tedna v izjavi za javnost zapisali predstavniki Poljske škofovske konference. Po besedah škofov je Janez Pavel II. uvedel cerkvena merila za obravnavo tovrstnih zločinov, obenem pa vedno poudarjal, da »v duhovništvu in posvečenem življenju ni prostora za tiste, ki povzročajo trpljenje mladim«.

Razlog napadov na Janeza Pavla II. in njegov pontifikat je tudi odnos do spolne morale, ki jo je pridigal, ta pa »ne ustreza sedanjim ideologijam, ki spodbujajo hedonizem, relativizem in moralni nihilizem«.

Po mnenju poljskih škofov se zdi, kako je postalo »nekakšna moda« trditi, da nekdanji papež ni ustrezno obravnaval tovrstnih dejanj ali jih je celo prikrival. V svetu se pojavljajo prizadevanja, da bo »izpodbijali avtoriteto Janeza Pavla II. in celo dvomili v njegovo svetost«. Razlog medijskih napadov nanj in njegov pontifikat je tudi odnos do spolne morale, ki jo je pridigal, ta pa »ne ustreza sedanjim ideologijam, ki spodbujajo hedonizem, relativizem in moralni nihilizem«.

V teh razmerah je dolžnost vsake iskrene vesti, da iskreno išče resnico in o njej pričuje, so zapisali poljski škofje. Pri obravnavi Janeza Pavla II. je treba upoštevati zgodovinski kontekst, takratno poznavanje razmer in pogoje, v kakršnih je živel. Med drugim poudarjajo, da je leta 1983 v kanonskem pravu jasno zavezal vse nadrejene v Cerkvi, naj kaznujejo duhovnike, ki spolno zlorabljajo mladoletnike, med kazni pa je bila vključena tudi izključitev iz duhovniškega stanu.

Na Poljskem še vedno močno priljubljen

Poljski škofje in duhovniki se v svojih pridigah in nagovorih še vedno vsaj tako pogosto sklicujejo na Janeza Pavla II. kot na današnjega papeža Frančiška. Po raziskavah je poljski papež med prebivalci še vedno izredno cenjen. Leta 2020 pa je kar 51 odstotkov Poljakov v raziskavi izrazilo mnenje, da Janez Pavel II. ni storil dovolj za boj proti spolnim zlorabam mladoletnih s strani duhovnikov; le 23 odstotkov je menilo, da so bili njegovi ukrepi na tem področju zadostni. Kljub temu je pontifikat poljskega papeža kot uspešen ocenilo 83 odstotkov vprašanih rojakov, kot neuspešnega pa le 6 odstotkov.

Kupi v trgovini

Janez Pavel II., Papežev portret
Papeži
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh