Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poljski škofje v bran Janezu Pavlu II.

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 17. 11. 2020 / 12:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.11.2022 / 08:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poljski škofje v bran Janezu Pavlu II.

Poljski škofje v bran Janezu Pavlu II.

Umrl je 97-letni poljski kardinal Gulbinowicz, proti kateremu je Vatikan uvedel disciplinski postopek zaradi spolnih zlorab.

FOTO: arhiv Družine

Katoliška cerkev na Poljskem je stopila v bran nekdanjemu papežu Janezu Pavlu II., potem ko so v Vatikanu objavili preiskovalno poročilo o nekdanjem ameriškem kardinalu Theodorju McCarricku glede spolnih zlorab in prikrivanja tovrstnega početja med cerkvenimi dostojanstveniki. McCarrick se je Janezu Pavlu II. (1978-2005) v svojem pismu z dne 6. avgusta 2000 zlagal, ko je napisal, da z nikomer ni imel spolnih odnosov, je ob koncu tedna pojasnil predsednik Poljske škofovske konference, nadškof Stanislaw Gadecki: »Primer nekdanjega kardinala McCarricka je krivičen do sv. Janeza Pavla II., ki mu je ameriški kardinal cinično lagal.«

Nadškof Gadecki opozarja, da tedanji papež ob imenovanju McCarricka na položaj washingtonskega nadškofa ni imel »nobenih popolnih informacij o njegovem moralnem ravnanju s strani ameriških škofov. Cerkev se je na poročilo o McCarricku odzvala z besedami papeža Frančiška: ta je večkrat izpostavil svojo bližino žrtvam zlorab ter poudaril, da si bo Cerkev po svojih najboljših močeh prizadevala izkoreniniti zlo spolnih zlorab, tako nadškof v Poznanu.

Weigel: McCarrick je lagal Janezu Pavlu II.

Pred tednom dni so v Vatikanu objavili obsežno, okoli 450-stransko preiskovalno poročilo rimske kurije, ki je poskušala ugotoviti, kako je lahko danes 90-letni McCarrick kljub številnim obtožbam spolnih zlorab tako napredoval na cerkveni lestvici ter postal eden najvplivnejših katoliških duhovnikov v Združenih državah Amerike. Po očitkih spolnih zlorab mladoletnih je papež Frančišek McCarricka leta 2018 izključil iz kardinalskega zbora, leta 2019 pa ga je laiziral.

Sodeč po vatikanskem poročilu naj bi Janez Pavel II. osebno izbral McCarricka za položaj washingtonskega nadškofa, vendar tudi George Weigel, biograf poljskega papeža, trdi, da je McCarrick svetemu očetu lagal in mu prikrival svoje početje.

V starosti 97 let umrl poljski kardinal Gulbinowicz

Z nadškofije Vroclav pa so sporočili, da je v eni tamkajšnjih bolnišnic včeraj umrl 97-letni kardinal Henryk Roman Gulbinowicz, upokojeni nadškof v Vroclavu in drugi najstarejši kardinal Katoliške cerkve. Gulbinowicz je bil ena osrednjih osebnosti poljske Cerkve v času pontifikata Janeza Pavla II. V letih med 1976 in 2004 je vodil vroclavsko nadškofijo, papež Janez Pavel II. (1978-2005) pa mu je leta 1985 podelil kardinalski naziv.

Tudi kardinalu Gulbinowiczu so očitali spolne zlorabe mladoletnih in prejšnji teden smo poročali, da je Vatikan proti njemu uvedel disciplinski postopek. Gulbinowiczu so prepovedali obhajati bogoslužja ali se udeleževati javnih prireditev, prepovedana mu je bila tudi uporaba škofovskih znamenj, kot sta naprsni križ in škofovska palica. Kardinal ne bo smel biti pokopan v stolni cerkvi. Od njega se je distancirala tudi vroclavska nadškofija, po navedbah tamkajšnjih zdravnikov pa kardinal v zadnjih dneh ni bil več odziven.


Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh