Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poljski razumniki obsojajo kritiko Janeza Pavla II.

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 27. 11. 2020 / 10:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.11.2020 / 11:13
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poljski razumniki obsojajo kritiko Janeza Pavla II.

Univerzitetni profesorji zavračajo »val obtožb« proti pokojnemu papežu po objavi poročila o McCarricku.

FOTO: arhiv Družine

Več kot 1.200 poljskih profesorjev in znanstvenikov je stopilo v bran papežu Janezu Pavlu II. (1978-2005) glede morebitnega prikrivanja storilcev spolnih zlorab. V skupni izjavi, ki so jo objavili kot odziv na »val obtožb« proti poljskemu papežu, odločno zavračajo očitke, da je nekdanji voditelj vesoljne Cerkve prikrival pedofilska dejanja katoliških duhovnikov. Temeljita analiza vatikanskega preiskovalnega poročila o nekdanjem kardinalu Theodorju McCarricku nikakor ni »ugotovila nobenih dejstev«, ki bi bila lahko temelj za tovrstne obtožbe, so po navedbah avstrijskega Kathpressa zapisali podpisniki omenjene izjave.

Poljski razumniki so kritični, da ljudje poskušajo z očitki »podobo osebnosti, ki si zasluži najvišje spoštovanje, spremeniti v nekoga, ki je sokriv obsojanja vrednega dejanja«. Takšne napade na spomin Janeza Pavla II. sprejemajo z žalostjo in veliko zaskrbljenostjo. Kot ljudje, dejavni na znanstvenem področju, razumejo potrebo temeljite preiskave življenjepisov izrednih zgodovinskih osebnosti. »Toda uravnotežen premislek in temeljita analiza nimata nobene povezave s čustvenim uničenjem te podobe, saj to ne temelji na razumu in je večinoma ideološko spodbujeno,« je zapisano v njihovi izjavi.

Tožniki ne škodujejo Janezu Pavlu II., temveč sami sebi

Besedilo so med drugim podpisali tudi nekdanja predsednica poljske vlade in poznejša poljska veleposlanica v Vatikanu, Hana Suhočka, filmski režiser Krzysztof Zanussi in druge znane osebnosti, ki delujejo na poljskih univerzah. »S tem, ko klevetajo in zavračajo Janeza Pavla II., ne škodujejo njemu, temveč predvsem samim sebi,« poudarjajo podpisniki. Tožniki namreč kažejo, da nimajo nobenega spoštovanja do zgodovinskih dosežkov. Poljski papež je imel izredno pozitiven vpliv na svetovno zgodovino; bil je pomemben podpornik ideje o svobodi vseh ljudi in narodov.

V Vatikanu so 10. novembra objavili okoli 450-stransko poročilo vodstva rimske kurije o poklicnem napredovanju danes 90-letnega nekdanjega kardinala McCarricka. Po obtožbah spolnih zlorab mladoletnih je bil McCarrick leta 2018 najprej izključen iz kardinalskega zbora, leta 2019 pa je bil še laiziran. O McCarrickovih prestopkih naj bi se sodeč po poročilu v Vatikanu v devetdesetih letih prejšnjega stoletja precej govorilo, kar pa ameriškega kardinala ni oviralo pri vzpenjanju v cerkveni hierarhiji.

83 odstotkov Poljakov zadovoljnih s pontifikatom svojega rojaka

Vatikansko poročilo vsebuje tudi osebno pismo tedanjemu osebnemu tajniku Janeza Pavla II., Stanislavu Dziwiszu, iz avgusta 2000, v katerem McCarrick piše, da »nikoli ni imel spolnih odnosov z nobeno osebo, ne z moškim ne z žensko, ne mlado ne staro, ne z duhovnikom ne z laikom«. Janez Pavel II., ki je pismo Dziwiszu prebral, je McCarricku verjel. To, tako pišejo v vatikanskem poročilu, gre pripisati tudi dejstvu, da je papež iz svojega službovanja na Poljskem poznal veliko primerov, ko so bili duhovniki iz političnih razlogov krivično obtoženi spolnih zlorab.

Najnovejša anketa o Janezu Pavlu II. na Poljskem je prinesla zelo različne odgovore. 51 odstotkov rojakov meni, da leta 2005 umrli papež ni storil dovolj proti spolnim zlorabam v Katoliški cerkvi; 23 odstotkov pa je prepričanih, da so njegovi ukrepi zadoščali. Pontifikat poljskega papeža 83 odstotkov rojakov ocenjuje kot uspešnega, 6 odstotkov pa z njim ni zadovoljnih.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh