Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poljsko bo krasil največji portret Janeza Pavla II.

Objava: 06. 04. 2011 / 06:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poljsko bo krasil največji portret Janeza Pavla II.

Ob razglasitvi za blaženega naj bi na novi varšavski narodni cerkvi, v 'Templju Božje previdnosti', visela 55X26 m velika umetniška stvaritev.

Na zunanjo fasado nove varšavske narodne cerkve, 'Templja Božje previdnosti', naj bi ob razglasitvi poljskega papeža za blaženega 1. maja letos obesili velikanski portret Janeza Pavla II. (1978-2005). Portret bo v zaključeni obliki meril 55X26 metrov in bo s tem največji na svetu v svoji zvrsti, so minuli petek sporočili z inštituta 'Središče Božje previdnosti'. Trenutno še iščejo fotografije posameznikov, iz katerih naj bi nastala podoba Janeza Pavla II., je pojasnil predsednik inštituta Piotr Gawel. Doslej so zbrali že okoli deset tisoč slik.

Na 'Templju Božje previdnosti' v okrožju Wilanow so trenutno zaključili grobe gradbene faze. Cerkvena stavba je z 75 metri višine najvišja v poljski prestolnici. V zgornjem nadstropju naj bi uredili muzej o Janezu Pavlu II.

Narodna cerkev je posledica nekega sklepa poljskega parlamenta iz leta 1791. Takrat so želeli poslanci v zahvalo za sprejetje prve demokratične ustave v deželi zgraditi cerkev. Razdelitev Poljske s strani Prusije, Rusije in Avstrije pa je gradnjo preprečila. Leta 1991 so se v zgornjem domu parlamenta, v senatu, odločili, da bodo gradnjo cerkve vendarle izvedli. Leta 2002 je kardinal Jozef Glemp položili temeljni kamen, ki ga je blagoslovil Janez Pavel II.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh