Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poljsko narodno svetišče končano leta 2016?

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 26. 04. 2013 / 06:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poljsko narodno svetišče končano leta 2016?

Po besedah kardinala Nycza zaradi skromnih finančnih sredstev prihaja do zakasnitev pri gradnji 'Templja Božje previdnosti'; Poljaki upajo, da bo svetišče blagoslovil papež Frančišek.

Zaradi nepričakovano majhne pripravljenosti poljskih katoličanov, da svoje darove namenijo gradnji narodnega svetišča, se gradnja 'Templja Božje previdnosti' v Varšavi precej zavlačuje. Kardinal Kazimierz Nycz je po navedbah nemške katoliške agencije KNA pojasnil, da je zaradi težav pri financiranju odprtje novega svetišča trenutno predvideno za leto 2016. Kardinal si želi, da svetišče ob odprtju lahko blagoslovil papež Frančišek. Za zaključek gradbenih del, ki so jih pričeli leta 2002, bi potrebovali še sedem do deset milijonov evrov, je dejal varšavski nadškof. V celoti je bilo doslej za gradnjo svetišča, ki je v grobem že zaključena, izdanih okoli 29 milijonov evrov.

Prvotno je bilo mišljeno, da bodo z gradnjo 75 metrov visoke cerkve končali že leta 2008. Poljski škofje so papeža Frančiška povabili na praznovanje 1050. jubileja pokristjanjenja dežele v letu 966. Sveti oče se na vabilo uradno še ni odzval.

Narodno svetišče je ena izmed najpomembnejših cerkvenih gradenj na Poljskem v sodobnem času. Začetek del je posledica nekega sklepa poljskega parlamenta iz leta 1791. Takrat so želeli poslanci v zahvalo za sprejetje prve demokratične ustave v deželi zgraditi cerkev. Razdelitev Poljske s strani Prusije, Rusije in Avstrije pa je gradnjo preprečila.

Leta 1991 so se v zgornjem domu parlamenta, v senatu, odločili, da bodo gradnjo cerkve vendarle izvedli. Leta 2002 je kardinal Jozef Glemp položili temeljni kamen, ki ga je blagoslovil Janez Pavel II. V kripti so leta 2010 med drugim pokopali posmrtne ostanke zadnjega predsednika poljske vlade v izgnanstvu v Londonu, Ryszarda Kaczorowskega, in prvega postkomunističnega poljskega zunanjega ministra Krzysztofa Skubiszewskega.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh