Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poljub muslimank v hidžabih buri duhove

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 19. 05. 2022 / 12:56
Oznake: Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.05.2022 / 13:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poljub muslimank v hidžabih buri duhove
Objava, ki je dvigala prah. FOTO: Instagram

Poljub muslimank v hidžabih buri duhove

Objava kanadske Western University na družbenih omrežjih, ki podpira boj proti homofobiji, je sprožila odziv tamkajšnje muslimanske skupnosti, ki je vodstvo univerze prisililo, da jo je izbrisalo.

Torkova (ob mednarodnem dnevu boja proti homofobiji) objava na šolskem Instagram profilu je namreč vključevala ilustracijo dveh muslimank v hibžabih, ki se nameravata poljubiti, kar pa je naletelo na burne odzive užaljene in prizadete javnosti. Ljudje so jo označili za neprimerno in nespoštljivo, eden od komentatorjev je zapisal: »Sram te bodi, Western, za do moje vere tako žaljivo in posmehljivo objavo.«

Najprej pojasnilo, nato umik

Vodstvo univerze je sprva upravičevalo objavo s pojasnilom, da razume »kompleksnost tematike« in da so »podobe morda za nekatere muslimane vznemirljive«. Dan po objavi pa je šolski uradnik, zadolžen za nadzor vključenosti, raznolikosti in pravičnosti na univerzi, javno obelodanil, da so objavo odstranili.

Spodbuda razprave

»Verjamemo, da je to priložnost za pristno in premišljeno razpravo o tem, kako lahko kar najbolje podpremo muslimane in ostale vernike znotraj skupnosti LGBTQ. Da pa bi spodbudili to razpravo in da ne bi odvrnili pozornosti od teh pomembnih tem, smo sliko odstranili iz objave,« je pojasnil Opiyo Oloya.

Neprimerna objava

Vodja muslimanske skupnosti v kanadskem Londonu Iman Abd Alfatah Twakkal je poudaril, da v skupnosti pripravljajo uradni odziv na »neprimerne« slike. »Spoštujemo človekove pravice vseh. Čeprav cenimo namen, torej spodbujanje vključenosti, pa objava počne ravno nasprotno. Izpostavljanje muslimanskega verskega simbola v takem kontekstu je neprimerno,« je dodal Oloya.

Različni odzivi

Plakat je sprožil tudi peticijo z zahtevo, naj univerza odstrani upodobitev muslimank, do srede zjutraj jo je podpisalo več kot 2000 oseb. Na družbenih omrežjih pa je, po drugi strani, plakat požel tudi odobravanje. »Ne morem verjeti, da so ljudje jezni nad dejstvom, da istospolno usmerjeni muslimani obstajajo,« je zapisal eden od uporabnikov.

Nalaganje
Nazaj na vrh