Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»… Polno prgišče lepote«

Za vas piše:
K. H.
Objava: 08. 08. 2018 / 06:39
Oznake: Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.08.2018 / 06:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
»… Polno prgišče lepote«

»… Polno prgišče lepote«

Od 13. do 17. avgusta bo koprska Karitas na Sinjem vrhu spet zbrala ducate umetnikov, ustvarjali bodo za mlade in družine v stiski.

Na Sinjem vrhu nad Ajdovščino bo od ponedeljka, 13. avgusta, do petka, 17. avgusta, že 24. mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas. V Cankarjevem letu so za geslo ustvarjanja izbrali pisateljevo misel i»... polno prgišče lepote ...« (Cankar).

V koloniji bo pet dni ustvarjalo deset umetnikov iz treh držav. Strokovni svet kolonije je izbral osem slovenskih ustvarjalcev: Marino Bahovec, Damijano Bijek, Vivijano Kljun, Joso Knez, Vinka Prislana, Milana Razborška, Pio Zavrtanik in Tadeja Žugmana ter bosanskega slikarja Seada Emrića in hrvaško umetnico Mirjano Matić. Častni gost kolonije bo letos večkratni udeleženec in darovalec Klavdij Tutta.


Častni gost kolonije bo letos večkratni udeleženec in darovalec Klavdij Tutta (foto Tatjana Splichal)

Na srečanje na Sinji vrh z več deset slikarji

V četrtek 16. avgusta, bo tudi letos Dan odprtih vrat. Ta dan so povabljeni slikarji, ki želijo za namen kolonije podariti svoj likovni zapis, udeleženci preteklih kolonij (zbere se tudi 80 umetnikov!) pa tudi drugi ljubitelji likovne umetnosti, ki želijo v živo opazovati umetniško ustvarjanje ali z umetniki poklepetati. Letos bo še posebej zanimivo, saj bo Vlado Cencelj, poznan kot »umetnik z motorko« predstavil oblikovanja lesene skulpture. Ob 18. uri bo postavitev priložnostne razstave, projekt Umetniki za karitas in avtorje bosta predstavili likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn in voditeljica projekta Jožica Ličen. V kulturnem programu bodo sodelovali Mladi z Gore in Pevski zbor Angelski spev iz Otlice, geslo kolonije bo v počastitev Cankarjevega leta sporočila Tina Šajn. Pozdravu gostov bo sledil nagovor ajdovskega župana Tadeja Beočanina in koprskega škofa dr. Jurija Bizjaka. Sledil bo ogled nastalih del in pogostitev, ki jo pripravlja Sinjevrška družina Vidmar.

Jožica Ličen: "Sodelavci Karitas se srečujemo s številnimi družinami in mladimi, ki so izgubili veselje"

Kot je zapisala Jožica Ličen se »sodelavci Karitas pri svojem delu srečujejo s številnimi družinami in mladimi, ki so izgubili veselje in ljubezen, ki ne vidijo kaj vse imamo na tem malem koščku naše domovine in se predajajo malodušju. Pri Karitas se zavedamo, da človek ne živi samo od kruha, zato želimo, da je dodana vrednost materialni in finančni pomoči, predvsem poslušanje, pogovor in iskanje polnega prgišča lepote.«

V 23 letih skoraj 1700 umetnikov

V katalogih z dosedanjih 23 kolonij Umetniki za Karitas (od leta 1995 do leta 2017) je zapisanih 1.662 imen avtorjev, ki so ustvarili 2.583 likovnih del.

Mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas je prvi del celotnega projekta, ki med ljudmi zaživi s potovanjem razstav. Prav potujoče razstave so del karitativne dejavnosti, saj med širše množice prinašajo sporočilo lepote in dobrote. Vsaka kolonija ima 10 do 15 razstav doma in v tujini. V letih 1995 do 2018 je bilo 295 razstav Umetniki za karitas, svojega lastnika je dobilo več kot 2.100 likovnih del. Posvojitev likovnih del in donacija posvojitelja je tretja faza dogajanja, vsako leto je izkupiček namenjen blažitvi neke stiske, pomemben je moto kolonije, ki prenaša med ljudi sporočilo določene problematike in vabi k sočutju.

Koprska Karitas pomaga 1719 družinam

Danes Karitas na področju Koprske škofije pomaga: 1.719 družinam in 1.028 posameznikom s hrano, oblačili in drugimi osebnimi predmeti, nekateri tudi pomoč pri plačilu položnic. Letno razdelimo preko 400 ton hrane, 1200 otrok dobi pomoč s šolskimi potrebščinami, 170 otrok obiskuje programe učne pomoči, imenovan Popoldan na cesti, 17.000 starejših in bolnih je deležnih pozornosti Karitas, brezdomci dobijo pomoč v Bertokih in Ajdovščini, Materinski dom v Solkanu in Šempetru ter Varna hiša letno nudi zavetje 40 ženskam in otrokom, Vrtnica pomaga s socialno rehabilitacijo več kot 40 ljudem s težavami zaradi alkoholizma. 100.000 in več prostovoljnih ur pa ni namenjenih le materialni pomoči, temveč pogledu v oči, poslušanju in podpori pri iskanju poti iz stiske.


Na Sinjem vrhu bo posebej živahno in ustvarjalno na dnevu odprtih vrat v četrtek, 16. avgusta. Poleg letošnjih udeležencev kolonije, strokovnega sveta, ki ga poleg ustvarjalcev sestavljata tudi Jožica Ličen in Anamarija Stibilj Šajn, pričakujejo ta dan na hribu nad Ajdovščino še več deset drugih umetnikov, ki so že kdaj sodelovali v koloniji (foto K. H.)

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh