Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pomoč bo prejelo tudi 41.000 kmetij

Za vas piše:
M. M.
Objava: 01. 02. 2022 / 11:33
Oznake: Ukrepi, Vlada
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.02.2022 / 11:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pomoč bo prejelo tudi 41.000 kmetij
Kmetje sicer lahko enakovredno z vsemi državljani uveljavljajo tudi druge ukrepe za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov. FOTO: Jože Potrpin

Pomoč bo prejelo tudi 41.000 kmetij

Vlada je na sobotni seji potrdila predlog Zakona o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu, s katerim želi omiliti posledice podražitev tudi na slovenskih kmetijah.

Zakon med drugim vključuje ukrep kmetijskega ministrstva, po katerem naj bi finančno nadomestilo v višini 25 milijonov evrov prejelo približno 41.000 kmetijskih gospodarstev.

Ogrožena prehranska varnost?

Na kmetijskem ministrstvu pojasnjujejo, da je epidemiji covida-19 sledilo povečanje cen energentov in repromateriala, kar je imelo velik vpliv tudi na področju kmetijstva in prehrane. »Povečanje cen energentov in repromateriala, predvsem mineralnih gnojil, bo namreč imelo neposredni učinek na stroške kmetijske proizvodnje, kar se bo kratkoročno odrazilo v nižjih pridelkih zaradi manjše uporabe gnojil ter posledično v višjih cenah hrane, dolgoročno pa tudi v opuščanju kmetovanja zaradi vse manjših dohodkov v kmetijstvu.« Po oceni ministrstva bi lahko oba učinka ogrozila prehransko varnost Slovenije.

Nadomestilo v obliki pavšala na hektar zemljišča

Po predlogu so nosilci kmetijskih gospodarstev zaradi povečanja cen energentov in repromateriala upravičeni do enkratnega finančnega nadomestila v obliki pavšala na hektar zemljišča glede na vrsto dejanske rabe, in sicer za trajne travinje 49 evrov, trajne nasade 138 evrov in orna zemljišča 105 evrov. Najmanjša skupna upravičena površina zemljišč za trajne travinje je en hektar, za trajne nasade 0,25 hektarja, za orna zemljišča pa 0,5 hektarja. Največja skupna upravičena površina za finančno nadomestilo je 100 hektarjev kmetijskih zemljišč v uporabi, so pojasnili.

Informativne odločbe na podlagi uradnih evidenc

Upravičencem ne bo treba pošiljati vlog na Agencijo Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja, saj bodo informativne odločbe izdali glede na dostopne podatke iz uradnih evidenc. »Agencija bo upravičencem najpozneje v 30 dneh od uveljavitve odloka izdala odločbe, na katere se bodo lahko nosilci kmetijskih gospodarstev pritožili v roku 15 dni.«

Podrobnejše pogoje za dodelitev finančnega nadomestila bo vlada predpisala z odlokom o finančnem nadomestilu.


Nalaganje
Nazaj na vrh