Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Šimonka glede pomoči podjetjem: Korak v pravo smer [VIDEO]

Za vas piše:
M. M.
Objava: 31. 01. 2022 / 18:13
Oznake: Gospodarstvo, Vlada
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.01.2022 / 18:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Šimonka glede pomoči podjetjem: Korak v pravo smer [VIDEO]
Visoke cene energentov so prizadela tudi podjetja. FOTO: Pexels

Šimonka glede pomoči podjetjem: Korak v pravo smer [VIDEO]

Predsednik GZS Tibor Šimonka je v današnji izjavi dejal, da je shema pomoči podjetjem zaradi povišanja cen energentov, ki jo je konec minulega tedna sprejela vlada, korak v pravo smer.

Obžalujemo dejstvo, da tega koraka ni bilo že prej, saj je zbornica že oktobra pritiskala na odločevalce, predvsem zaradi težke situacije energetsko-intenzivnih podjetij, je poudaril Šimonka in dodal, da so veseli, da je do tega prišlo. »To, da bodo plačila realizirana nekje do konca aprila, je pozitivno dejstvo.« 

Vrednost ukrepov 70 milijonov evrov

Eden od vladnih ukrepov za omilitev posledice visokih cen energentov za ljudi in gospodarstvo je bil sprejem predloga zakona o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu ter ga poslala v potrditev v DZ po nujnem postopku. Vlada po poročanju STA vrednost teh ukrepov ocenjuje na 70 milijonov evrov.

Zbornica težko oceni število upravičencev

Po predlogu zbornice bi lahko pomoč pričakovalo od 20.000 do 22.000 gospodarskih subjektov, a je vladni predlog omejil krog upravičencev. Njihovo število na zbornici za zdaj težko ocenijo, pravi Šimonka. Po besedah Šimonke gre za enkratno rešitev in obžaluje, da se vlada ni odločila za sistemsko reševanje problema.

Marca padec cen?

Glede pričakovanih gibanj cen energentov na svetovnih trgih Šimonka opozarja, da »rožljanje na rusko-ukrajinski meji ne obeta nič dobrega.« Po njegovih pričakovanjih bi lahko cene, če bi se zadeve umirile in ne bo nadaljnjega zaostrovanja razmer, nekje od marca dalje začele padati. Če se bo znižala cena zemeljskega plina, se bo prav gotovo znižala tudi cena elektrike, dodaja.

Rožljanje na rusko-ukrajinski meji ne obeta nič dobrega. (Tibor Šimonka, predsednik GZS)

Kdo je upravičen do pomoči?

V vladnem predlogu zakona o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu je zapisano, da so upravičenci do pomoči pravne ali fizične osebe, ki v Sloveniji od 1. decembra 2021 opravljajo gospodarsko dejavnost, imajo vsaj pet zaposlenih in so imele v strukturi poslovnih odhodkov v letu 2019 vsaj pet odstotkov stroškov energije in hkrati vsaj 10.000 evrov stroškov za ta namen. Če jim bodo stroški za energijo v letu 2022 narasli za več kot 30 odstotkov, bodo lahko zaprosila za državno pomoč.


Nalaganje
Nazaj na vrh