Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pomoč brezdomcem na Trgu sv. Petra brez poletnega oddiha

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 24. 08. 2022 / 09:17
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.08.2022 / 10:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pomoč brezdomcem na Trgu sv. Petra brez poletnega oddiha
Rimski brezdomci okoli Trga sv. Petra v Vatikanu. FOTO: Vatican Media

Pomoč brezdomcem na Trgu sv. Petra brez poletnega oddiha

Okoli Trga sv. Petra v Vatikanu si je kot običajno nekaj brezdomcev uredilo svoja prenočišča - včasih na golem marmorju, na kartonskih škatlah, kosu blaga, nekateri celo v majhnem šotoru: papeška pomoč za brezdomce je na voljo potrebnim tudi v vročih poletnih mesecih.

Za vse, ki v Rimu živijo na ulici, ne le neposredno na Trgu sv. Petra, v imenu papeža Frančiška skrbi tako imenovani Apostolski urad za miloščino. Kot spominjajo pri spletnem portalu Vatican News, je Frančišek že pred nekaj leti pod stebriščem na Trgu sv. Petra uredil prostore za striženje las in brade ter prhe za brezdomce, tam pa je tudi zdravstveni center z imenom »Madre della misericordia« ali »Mati usmiljenja«, ki ga vodi Massimo Ralli.

Zdravstveni center »Matere usmiljenja« pod kolonadami na Trgu sv. Petra. FOTO: Vatican Media

»Zelo veliko ljudi potrebuje pomoč,« pove izkušeni zdravnik. »Tudi med ljudmi, ki prihajajo k nam vsak dan. So revni, izobčeni in v stiski. Prihajajo v naš center, ki je po mnenju papeža Frančiška izjemno pomemben in je bil ustanovljen na njegovo prošnjo leta 2015. Vse to deluje v tesnem sodelovanju z vodjo urada za miloščino, kardinalom Konradom Krajewskim, in socialnimi službami v Rimu. Naš cilj je pomagati tem ljudem ter jim omogočiti medicinske terapije in diagnoze.«

Vsi prostori so popolnoma prenovljeni in so običajno odprti štiri dni v tednu, vedno zjutraj. Avgusta, ko Rim - razen turizma - dejansko miruje, je center za brezdomce še vedno odprt, čeprav ne tako pogosto kot običajno, le ob četrtkih. Razlog za to je, da je veliko prostovoljcev na dopustu. Dr. Ralli in njegova poletna ekipa imata kljub temu veliko dela.

Naredimo vse, kar je potrebno, da tem ljudem pomagamo in jim zagotovimo zdravstvene storitve, do katerih bi sicer imeli omejen dostop.

»Preverimo splošno zdravstveno stanje, na primer krvni tlak, povišano telesno temperaturo, opravimo krvne preiskave in podobno. Vendar pri nas nimamo le splošnih zdravnikov, temveč tudi specialiste, ki lahko postavijo bolj specifične diagnoze. V času korone je bilo zelo pomembno, da smo ponujali koronateste, saj je bilo veliko prenočišč za brezdomce dostopnih le, če je bil test negativen.

Ta podatek je bil pomemben tudi za sodelovanje v javnem življenju, ti ljudje pa si pogosto niso mogli privoščiti testa v lekarni in potem niso vedeli, kaj naj storijo. Skratka, naredimo vse, kar je potrebno, da tem ljudem pomagamo in jim zagotovimo zdravstvene storitve, do katerih bi sicer imeli omejen dostop,« pojasnjuje zdravnik. Veliko je tudi ljudi, ki morajo zaradi kroničnih bolezni ves čas jemati zdravila. Zdravstveni center »Matere usmiljenja« pod kolonadami na Trgu sv. Petra je seveda namenjen tudi njim.

Ekipo Massima Rallija sestavlja približno 40 oseb, od tega 26 zdravnikov, štiri medicinske sestre, štirje zobozdravniki, laboratorijski tehnik, farmacevt iz vatikanske lekarne, pediker in trije zaposleni, ki med drugim pomagajo na recepciji – in sicer vse leto.

Kupi v trgovini

Vsi smo bratje – Fratelli tutti
Cerkveni dokumenti
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh