Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pomoč mednarodne mreže Karitas žrtvam potresa in cunamija v Aziji

Objava: 03. 01. 2005 / 12:23
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.05.2021 / 14:03
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pomoč mednarodne mreže Karitas žrtvam potresa in cunamija v Aziji

Tudi Slovenska karitas se je vključila v prizadevanja mednarodne Karitas in do danes je bilo zbranih 20 milijonov tolarjev.

Medtem ko prebivalstvu živi v strahu pred ponovnimi cunamiji in epidemijami, je Karitas na področjih, prizadetih po potresu 26. decembra ob podpori Caritas Internationalis ustanovila službo nujne pomoči.

Prizadeto prebivalstvo, ki rešuje težke razmere (pokop in sežig več kot 125.000 mrtvih), živi v strahu pred ponovitvijo potresa, ki je prizadel sedem azijskih dežel. Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da nujno potrebuje hrano, bivališče in zdravstveno nego za tri milijone ljudi.

Potresu, do katerega je prišlo med prazniki, je sledil tok mednarodne solidarnosti. Za pomoč si prav tako prizadevajo tudi članice mreže Caritas Internationalis, ki so zbrale že 35 milijonov dolarjev.

Tudi Slovenska karitas se je vključila v prizadevanja mednarodne Karitas in do danes je bilo zbranih 20 milijonov tolarjev.

Francoska Karitas je določila voditelja ekipe nujne pomoči, ki koordinira posredovanje celotne mreže Caritas. Mednarodna ekipa, sestavljena iz strokovnjakov različnih Karitas, že odhaja na prizadeta področja v podporo pomoči Karitas Šri Lanke. Ta dežela je z več kot 20.000 žrtvami med najbolj prizadetimi. Karitas Šri Lanke je prizadetim omogočila bivanje v zavetiščih. Njene ekipe prav tako delujejo v taboriščih in delijo hrano, oblačila, vodo, zdravila ter sodelujejo pri organiziranju skupnega življenja.

Mednarodna Karitas prav tako finančno pomaga Karitas v Indiji, ki se sooča s številnimi prošnjami za pomoč. Izdelali so program v treh stopnjah. Na začetku naj bi v dveh tednih razdelili hrano in oblačila za 125.000 ljudi, ležišča in oblačila pa za 62.000 ljudi. V drugi stopnji naj bi razdelili hrano, zasilna bivališča ter komplete kuhinjske opreme za 30.000 družin, za katere naj bi oskrbeli tudi vodo in sanitarije iz 50 nujnih taborišč ter popravili vodnjake v 200 vaseh. V zadnjem koraku naj bi popravili infrastrukturo v 400 vaseh ter gospodarsko podprli ribiče (popravilo čolnov in mrež).

Slovenska karitas poziva vse ljudi dobre volje, da se pridružijo pozivom k solidarnosti in prispevajo svoj dar na račun Slovenske karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana TRR:02140-0015556761, Namen: Cunami-Azija, Referenca: 00-121204.

Hvala!

Alojzij Štefan

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh