Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Jožefovo zagorelo v Zavodu Marianum v Veržeju

Za vas piše:
P. G.
Objava: 19. 03. 2024 / 14:15
Oznake: Nesreča
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.03.2024 / 06:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na Jožefovo zagorelo v Zavodu Marianum v Veržeju
FOTO: FB Zavod Marianum Veržej

Na Jožefovo zagorelo v Zavodu Marianum v Veržeju

Danes malo po polnoči je požar zajel pomožni večnamenski objekt salezijanskega Zavoda Marianum v Veržeju. Gasilci so ogenj uspeli pogasiti, preden bi se še bolj razširil. Marko Suhoveršnik, član tamkajšnje salezijanske skupnosti, je za spletno Družino povedal, kakšno je stanje.

Nekaj minut po prvi uri zjutraj so sosedje salezijanskega zavoda opazili, da gori večnamenski objekt. »Poklicali so direktno gasilce, hvala Bogu,« pove Suhoveršnik. »Domači gasilci iz Veržeja so takoj prišli in videli, kako obsežen je požar. Na pomoč so poklicali še sosede iz Bunčanov in Banovcev.« Požar se je namreč razširil po celotnem ostrešju objekta ob Marijanišču, v katerem je bila peč na sekance, uporabljali pa so ga tudi kot lopo za orodje in kolesarnico s kolesi, ki jih posojajo gostom zavoda.


Intervencija je zaključena

Evakuacija gostov zavoda k sreči ni bila potrebna, saj je požar ostal pod nadzorom. »Za vikend je bila hiša polna, zdaj pa je gostov hvala Bogu malo,« je olajšan Suhoveršnik, ki je povedal, da so zadnji gasilci odšli »okrog pol devetih zjutraj. Potem so prišli še kriminalisti in policija, da so vse popisali, zdaj pa je intervencija uradno zaključena. Začnemo lahko s sanacijo.« Vzrok požara še ni točno znan, ugotovili pa so, da za vžig ni bila kriva peč, kot so sprva predvidevali.

FOTO: FB Zavod Marianum Veržej

Marianum deluje normalno

Kljub veliki materialni škodi bo salezijanska ustanova v Veržeju lahko skoraj popolnoma nemoteno delovala naprej. »Tudi kolesa smo rešili, škoda je samo na pomožnem objektu. Peč na sekance je uničena, deluje pa še peč na olje. Programov in načrtov glede gostov zato ne bomo odpovedovali ali spreminjali.« Glede na to, da je bila stavba, ki je zagorela, stara, salezijanci ocenjujejo, da je največja škoda pogorela peč, ki ogreva celo zavodsko hišo.

FOTO: FB Zavod Marianum Veržej

Ne vedo še, kako in kaj

Sokrajani so salezijanski skupnosti takoj ponudili kakršnokoli pomoč. »To je majhna vas, poznamo se, takoj smo skupaj naredili vse, kar je bilo treba. Tudi zaposleni so že zjutraj spraševali, kdaj bi naredili delovno akcijo, da bi prišli pomagat še njihovi domači, ampak za to bo čas v naslednjih dneh. Najprej moramo narediti načrt, kako se bomo dela sploh lotili – ali bomo vse podrli ali obnavljali.«

Najprej moramo narediti načrt, kako se bomo dela sploh lotili.

Zaenkrat se še niso pogovarjali o javnem zbiranju finančne pomoči. Objekt je bil namreč zavarovan, zato upajo, »da se bo dalo stroške pokriti iz zavarovanja in prihrankov skupnosti. Mislim, da škoda ni tako huda, zato verjetno ne bomo šli v javno zbiranje. Hvala Bogu. Če pa kdo hoče, bo že daroval,« sklene Suhoveršnik.


Člani tamkajšnje salezijanske skupnosti so najbolj »hvaležni Mariji, ki nas čuva«. Iz srca se zahvaljujejo za vso že prejeto pomoč, dobre misli in molitve. »Naj sv. Jožef, katerega praznik danes praznujemo, še naprej varuje naše ustanove in domove.«

Dragi salezijanci in vsi povezani z Marianumom, v molitvi smo z vami!

Nalaganje
Nazaj na vrh