Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poostren nadzor na cestah pred martinovanji

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 07. 11. 2022 / 11:41
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.11.2022 / 11:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poostren nadzor na cestah pred martinovanji
Uživanje alkohola in vožnja ne sodita skupaj. FOTO: Tatjana Splichal

Poostren nadzor na cestah pred martinovanji

Danes se začenja vseslovenska akcija Slovenija Piha 0.0, s katero želijo možje v modrem pred prihajajočim praznovanjem martinovega vplivati na zmanjšanje škodljive in tvegane rabe alkohola pri udeležencih v prometu. Približno vsaka deseta prometna nesreča namreč nastane zaradi uporabe alkohola, vzrok vsake pete smrtne prometne nesreče pa je opit voznik.

Preventivna akcija za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu bo potekala do konca martinovanja, do nedelje, 13. novembra. Po besedah vodje Sektorja prometne policije Ivana Kopuna bodo policisti v tem času pri voznikih preverjali vsebnost alkohola v izdihanem zraku in izvajali preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu.

Alkoholizirani vozniki vsako leto povzročijo 1500 prometnih nesreč

Alkohol je glavni dejavnik tveganja za nastanek nesreč, saj vsako leto alkoholizirani udeleženci v prometu povzročijo kar 1500 prometnih nesreč. »Pitje alkohola na način in v količinah, ki presegajo mejo manj tveganega pitja, prinaša grožnjo za zdravje in blagostanje posameznika, njegove družine, ožje in širše okolice ter celotne družbe. Alkohol deluje opojno, škodljivo in povzroča zasvojenost«, je ob tem povedala notranja ministrica Tatjana Bobnar in dodala, da se posledice pitja alkohola pogosto kažejo tudi skozi kršitve javnega reda in miru.

Tisti vozniki, ki bodo »napihali 0,0«, čaka posebna nagrada v obliki kupona, s katerim bodo sodelovali v žrebanju za udeležbo na koncertu Policijskega orkestra z gosti, ki bo konec novembra.

Slovenci po porabi alkohola na sedmem mestu v EU

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je ob tej priložnosti poudaril, da je škodljiva raba alkohola v Sloveniji velik javnozdravstveni, ekonomski in tudi družbeni problem. »Žal smo v Sloveniji sprejeli pitje alkohola v družbi kot nekaj samoumevnega. Po številkah smo med državami Evropske unije na 7. mestu po porabi alkohola, kar želimo na Ministrstvu za zdravje s pozitivnim pristopom spremeniti.«

Če ste opiti, ne sedajte za volan, temveč si prevoz na zabavo in z nje načrtujte vnaprej. (Ivan Kopun, vodje Sektorja prometne policije)

Opiti vozniki krivi za vsako peto smrtno nesrečo

Približno vsaka deseta prometna nesreča nastane zaradi uporabe alkohola, vzrok vsake pete smrtne prometne nesreče pa je opit voznik. Najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč pod vplivom alkohola so v starostni skupini od 25 do 34 let. »Udeležencem cestnega prometa se že po enem kozarcu zaužitega alkohola zmanjšajo motorične sposobnosti. Poslabša se sposobnost zaznavanja, napačno se presodi razdalja med objekti, upočasni reakcijski čas in zoži zorni kot, kar vodi k večjemu tveganju za nastanek prometne nesreče,« opozarja Policija.

Nalaganje
Nazaj na vrh