Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poostreni zakon o bogoskrunstvu v Rusiji veljaven z letošnjim julijem

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 19. 06. 2013 / 08:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poostreni zakon o bogoskrunstvu v Rusiji veljaven z letošnjim julijem

Poostreni zakon o bogoskrunstvu v Rusiji veljaven z letošnjim julijem

Za žalitev verskih čustev predvidena zaporna kazen do treh let.

Za žalitev verskih čustev predvidena zaporna kazen do treh let; vladni nasprotniki in organizacije za zaščito človekovih pravic so izrazili bojazen, da bo vlada novelo zakona zlorabila za dodaten pritisk na civilno družbo

Foto: http://sl.wikipedia.org/wiki/Slika:St_Basils_Cathedral-500px.jpgV Rusiji naj bi s 1. julijem v veljavo stopil poostreni zakon o bogoskrunstvu, ki za žalitev verskih čustev odslej predvideva zaporno kazen do treh let, kot je poročala ruska agencija Interfax. Zakon je minuli teden z veliko večino sprejela tamkajšnja duma.

Dobro leto dni po protestnem nastopu ruske punk skupine 'Pussy Riot' v eni izmed moskovskih stolnih cerkva so tako tamkajšnji parlamentarci najvišjo možno kazen zvišali na tri leta zapora. Visoke denarne kazni in do enega leta zapora po novem grozi 'javnim dejanjem', ki 'izražajo nedvomno nespoštljivost do ruske družbe' in so storjena 'z namenom žalitve verskih čustev'. Če so ta dejanja izvedena na svetih krajih, je zagrožena najvišja predvidena kazen.

Vladna stranka Združena Rusija zakonsko pobudo upravičuje z naraščanjem žalitev verskih skupnosti in povzročanja škode na svetih krajih. Poleg umora nekega islamskega duhovnika in skrunitve pokopališč omenja tudi razvpiti nastop ženske punk skupine 'Pussy Riot' v moskovski pravoslavni stolnici Kristusa Odrešenika februarja lani. Vladni nasprotniki in organizacije za zaščito človekovih pravic ob tem izražajo bojazen, da bo vlada novelo zakona zlorabila za dodaten pritisk na civilno družbo.

Ruska pravoslavna Cerkev pa v poostritvi zakonodaje vidi 'prispevek k družbenem miru', kot je pojasnil vodja sinodalnega oddelka pri Moskovskem patriarhatu, višji duhovnik Vsevolod Čaplin. Po njegovih besedah je bila zaporna kazen do treh mesecev, doslej predvidena za žaljenje verskih čustev in skrunitev svetih krajev, zgolj 'simbolična': »Zdaj zakon predvideva ostrejšo kazen in upamo lahko, da se tovrstne 'akcije' v naši deželi ne bodo več izvajale.«

Čaplin je po lastnih navedbah skupaj z nekaterimi drugimi cerkvenimi predstavniki od vsega začetka sodeloval pri predelavi omenjenega zakona. Ob tem naj bi upoštevali tudi mnenje drugih verskih skupnosti in nevernikov. Ruska pravoslavna Cerkev že nekaj časa poroča o vse pogostejšem povzročanju škode po cerkvah in uničevanju križev.


M. M. Š. / Kathpress


Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh