Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Popieluszko bo za blaženega razglašen 6. junija

Objava: 23. 02. 2010 / 08:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Popieluszko bo za blaženega razglašen 6. junija

Poljski duhovnik velja za simbolni lik cerkvenega upora proti nekdanjim komunističnim oblastnikom v Varšavi

Poljskega duhovnika, ki je sodeloval z delavskim gibanjem Solidarnost, Jerzyja Popieluszka, bodo 6. junija letos v poljski prestolnici kot mučenca razglasili za blaženega. Kot je minuli teden sporočil varšavski nadškof Kazimierz Nycz, naj bi slovesnost vodil prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov, nadškof Angelo Amato. Kot si je želel varšavski nadškof, datum razglasitve sovpada z 'zahvalnim dnevom', ki ga v poljski katoliški Cerkvi vsako leto obhajajo na prvo junijsko nedeljo.

Jerzy Popieluszko velja za simbolni lik cerkvenega upora proti nekdanjim komunističnim oblastnikom v Varšavi. Papež Benedikt XVI. je v lanskem decembru priznal junaške kreposti duhovnika, ki ga je leta 1984 ugrabila in umorila poljska tajna služba. S tem se je zaključil postopek, ki so ga začeli že leta 1997. Po vatikanskih predpisih je za razglasitev za blaženega dovolj podpisani dekret, ki potrjuje kandidatovo mučeništvo, na tej stopnji ni potrebno dokazati nobenega čudeža na njegovo priprošnjo.

Slovesnost razglasitve naj bi potekala na trgu Pilsudski v Varšavi, priredili pa naj bi tudi procesijo do deset kilometrov oddaljenega gradbišča v mestnem predelu Wilanow, kjer raste nova poljska cerkev po imenu 'Tempelj Božje previdnosti', je pojasnil nadškof Nycz. Popieluszko že vse od svoje smrti v domovini velja za narodnega junaka, saj je s svojim pričevanjem za resnico, dobroto in ljubezen vzor za vse duhovnike poljske Cerkve in zgled za odlično sodelovanje z verniki. Poljski škofje so predlagali, naj bi bil Popieluszko za blaženega razglašen še pred iztekom Leta duhovnikov, to pa bo zaključeno v letošnjem juniju.

Po uradni oceni je grob bodočega blaženega v Varšavi obiskalo že več kot osemnajst milijonov ljudi. Po deželi so doslej uredili sedemdeset spomenikov in okoli stotrideset spominskih tabel. V petinsedemdesetih poljskih mestih so po duhovnem voditelju delavskega gibanja Solidarnost poimenovali ulice ali trge. Poljski predsednik Lech Kaczynski je Popieluszka ob petindvajsetletnici njegove smrti minulo jesen posthumno odlikoval z najvišjim državnim priznanjem.

Popieluszko je v svojih pridigah obsojal kršitve človekovih pravic s strani pripadnikov komunističnega režima in iskreno podpiral delovanje sindikalnega in osvobodilnega gibanja Solidarnost. 19. oktobra 1984 so ga ugrabili in umorili agenti komunistične tajne službe. Njegov umor je še okrepil upor ljudstva proti režimu in pet let kasneje prispeval k padcu komunizma. Sodišče je leta 1985 tri storilce obsodilo na zaporno kazen od štirinajst do petindvajset let, domnevnih naročnikov umora pa kazen ni nikoli doletela.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh