Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Popieluszko naj postane zavetnik ‘Solidarnosti’!

Objava: 02. 09. 2010 / 13:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Popieluszko naj postane zavetnik ‘Solidarnosti’!

Poljsko sindikalno gibanje ‘Solidarnost’ si je duhovnika Jerzyja Popieluszka (1947-1984), ki je bil junija letos razglašen za blaženega, izbralo za svojega zavetnika in priprošnjika.

Poljsko sindikalno gibanje ‘Solidarnost’ si je duhovnika Jerzyja Popieluszka (1947-1984), ki je bil junija letos razglašen za blaženega, izbralo za svojega zavetnika in priprošnjika. Poljski katoliški škofje bodo o tem predlogu s predstavniki sindikata razpravljali konec septembra, je za nemško katoliško agencijo KNA povedal tiskovni predstavnik Poljske škofovske konference, Jozef Kloch. Dokončna odločitev pa je seveda v rokah Svetega sedeža.

Na skupščini ‘Solidarnosti’ so pobudo uradno zapisali minuli ponedeljek, škofovska konferenca pa naj bi jo posredovala Vatikanu. V zapisu se predstavniki sindikata papežu Benediktu XVI. zahvaljujejo, da je Popieluszka razglasil za blaženega, obenem pa izražajo svoje spoštovanje krščanske etike in katoliškega socialnega nauka.

Popieluszko je dolgo časa prepovedano ‘Solidarnost’ prek svojih pridig javno podpiral v boju proti komunističnem režimu. Leta 1984 so ga ugrabili agenti poljske tajne obveščevalne službe in ga kasneje umorili. Njegov umor je okrepil upor ljudstva proti režimu in pet let kasneje pripomogel k padcu komunizma.

‘Solidarnost’ je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja odločilno pripomogla k političnemu preobratu v vzhodni Evropi. V času ‘razcveta’ je delavskemu gibanju pripadalo okoli deset milijonov članov, danes jih je še okoli sedemdeset tisoč. Sindikat je blizu konzervativni opozicijski struji na Poljskem. Nekdanji poljski predsednik Lech Walesa, ki je ‘Solidarnost’ pred tridesetimi leti ustanovil, je zaradi političnih razhajanj iz združenja izstopil.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh