Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Popieluszko – pop ikona?

Za vas piše:
M. P.
Objava: 28. 02. 2014 / 08:50
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Popieluszko – pop ikona?

Popieluszko – pop ikona?

Poljski duhovnik, ki je svoje življenje dal za svobodo, je navdih tudi za filmske ustvarjalce.

Pri založbi Družina je izšla knjiga o poljskem duhovniku Jerzyju Popieluszku Mučenec za svobodo.

Jerzy Popieluszko (izg. Jerži Popieluško) je v Varšavi leta 1984, nekaj mesecev pred svojo smrtjo, dejal: »Vloga duhovnika je, da oznanja resnico, zanjo trpi in, če je potrebno, zanjo tudi umre.« Mlad in preprost poljski duhovnik Jerzy Popieluszko je s svojo zvestobo idealoma resnice in svobode nagovarjal sto tisoče Poljakov, ki jih je zatiral komunistični režim. Njegove pridige so prenašali celo po radiu Free Europe/Radio Liberty. »Pogumno govoriti resnico je pot, ki pelje naravnost v svobodo,« je pridigal. »Za to pa moramo premagati strah. Strah nas sili, da delujemo proti svoji vesti. Resnico pa moramo presojati po vesti.« V treh letih, ko je bil kaplan gibanja Solidarnost, je ta duhovnik poljski narod spodbudil, da lahko njihove sanje o svobodi postanejo resničnost. V dokumentarnem filmu o Jerzyju Popieluszku Glasnik resnice je Poljak, ki se je udeleževal njegovih maš, izpričal: »Pri maši smo bili svobodni, varni in ničesar se nismo bali.«

Popieluszkovo edino »orožje« je bila resnica, deloval je povsem miroljubno, a vendar je oblastnikom predstavljal takšno grožnjo, da so ga nazadnje ugrabili in mučili do smrti. Pred smrtjo je svoji sestri dejal, da če bo umrl, bo to samo zaradi vere. Njegovega pogreba se je udeležilo več kot 250 tisoč ljudi, tudi Lech Walensa, njegovo sporočilo pa je nadaljeval in ponesel v svet Karel Wojtila, kasnejši papež Janez Pavel II. Na njegovem grobu se ustavijo številni državniki, ko obiščejo Poljsko, med njimi so bili tudi ameriški predsednik George Bush ml. in Margaret Thatcher.

Čeprav so komunisti mislili, da bodo zahteve poljskega ljudstva po svobodi zatrli z umorom Popieluszka, se njegovega sporočila ni dalo ubiti. Ta droben karizmatičen človek je opogumil pripadnike gibanja Solidarnost in pomagal sprožiti padec komunizma pet let kasneje.

Jerzy Popieluszko je bil za blaženega razglašen 6. junija 2010 v Varšavi. Časnik Družina pa v tokratni 9. številki poroča o francoskem bolniku za rakom, ki je na njegovo priprošnjo čudežno ozdravel 20. septembra 2012. Če bo čudež potrjen s strani Vatikana, lahko kmalu pričakujemo, da bo Popieluszko razglašen tudi za svetnika. Zgodbo o »francoskem čudežu« Jerzyja Popieluszka lahko preberete tukaj.

Jerzy Popieluszko, njegovo jasno in radikalno zavzemanje za resnico, svobodo in človekovo dostojanstvo, je navdihnilo številne umetnike. Priznani poljski skladatelj Andrzej Panufnik je v njegov spomin napisal koncert (Basoon Concerto), britanski dramatik Ronald Harwood pa dramo Namerna smrt poljskega duhovnika, ki je bila v londonskem gledališču Almeida uprizorjena leto po Popisluszkovem umoru. Na Poljskem, pa tudi v ZDA stojijo njegovi kipi.

Najbolj znana filmska upodobitev Popieluszka je film Ubiti duhovnika (To Kill a Priest), ki je bil posnet v angleškem jeziku v Franciji leta 1988. V njem Popieluszka igra Christopher Lambert, šefa tajne policije pa Ed Harris.



Na Poljskem pa so leta 2009 posneli igrani film Svoboda je v nas. Popieluszko.

Leta 2012 pa je američan Paul Hensler predstavil dokumentarni film Jerzy Popieluszko, glasnik resnice. Film ima geslo: En človek. Resnica. Svet se je spremenil za vedno. Dokumentarni film vsebuje avtentične posnetke tega vélikega duhovnika, pričevanja njegovih sorodnikov in ljudi, ki jih je opogumil, jim pomagal. Film so predvajali tudi v Vatikanu, ameriški kardinal Timothy Dolan pa ga je označil za »Film, ki bi ga moral videti vsak, ki verjame v versko svobodo, človekovo dostojanstvo in za tiste, ki ljubijo resnico in branijo svobodo.«

Jerzyjev zgled in sporočilo o človekovih pravicah, pravičnosti, resnici in svobodi je spodbudil verni narod, da niso samo sanjali o svobodi, ampak da so zbrali pogum in to uresničili. Čeprav je za Jerzyja najpomembnejše, da je deležen večnega življenja, kar potrjuje čudež na njegovo priprošnjo, lahko glede na te upodobitve rečemo, da je njegov lik resnično postal prava pop-ikona, simbol poguma za resnico in svobodo.



Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh