Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Popolnoma naravno do zanositve

Za vas piše:
Andreja Hergula
Objava: 01. 03. 2021 / 06:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.03.2021 / 07:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Popolnoma naravno do zanositve

Popolnoma naravno do zanositve

Dr. Janez Rifel parom pomaga do zanositve in donositve s pomočjo tehnologije NaPro.

FOTO: Tatjana Splichal



Vsak šesti par v Sloveniji ima težave z neplodnostjo. Običajno se pari soočajo s posegi in preiskavami, ki ne upoštevajo ženskega naravnega cikla. Kaj, če vam povemo, da v Sloveniji obstaja naravna tehnologija NaPro, ki je zelo učinkovita ne le pri neplodnosti, temveč pri mnogih drugih ginekoloških motnjah ter upošteva naravne danosti ženskega telesa? V Sloveniji parom po principu NaPro pomagajo trije zdravniki, eden od njih je docent dr. Janez Rifel, specialist družinske medicine od leta 2013. Na Medicinski fakulteti v Ljubljani je zaposlen na katedri za družinsko medicino, je nosilec predmeta Geriatrija, sodeluje pri predmetih Sporazumevanje in Primarno zdravstveno varstvo. V ambulanti družinske medicine dela v Komendi ter v Domu svete Katarine v Mengšu.

Ali je NaPro kaj povezana s t. i. naravnimi metodami načrtovanja družine (NND)?

Pri NaPro tehnologiji sta naravni dve stvari. Prva je ta, da temelji na naravni metodi načrtovanja družine FertilityCare. Na podlagi opazovanja ženskega menstrualnega cikla se postavi diagnozo oziroma vzroke neplodnosti, predpisuje terapija in spremlja učinkovitost zdravljenja. Druga naravna stvar je, da zakonca oziroma partnerja zanosita naravno. Do spočetja pride doma in ne v laboratoriju.

V čem so glavne razlike med NaPro in umetno oploditvijo?

Temeljna razlika med njima je, da se pri umetni oploditvi »povozi« naravni cikel, saj v enem ciklu pri ženski dozori nenaravno veliko jajčnih foliklov. Jajčeca se odvzame iz ženinega telesa in do oploditve pride v laboratoriju, torej zunaj telesa. Za kristjane je to sporno, saj se pri tem neuporabljene zarodke zavrže. Pri NaPro tehnologiji pa se naravni ženski cikel izboljša oz. pozdravi do te mere, da do spočetja lahko pride po naravni poti. To metodo priznava tudi Katoliška cerkev.

Kaj vse ta metoda zdravi?

Najbolj znana je po zdravljenju neplodnosti in preprečevanju spontanih splavov, uporablja pa se tudi pri skoraj vseh drugih boleznih in stanjih v ženskem rodnem obdobju. Pred prvo menstruacijo in v menopavzi pa ni uporabna.


Naravna tehnologija NaPro je zelo učinkovita ne le pri neplodnosti, temveč pri mnogih drugih ginekoloških motnjah in upošteva naravne danosti ženskega telesa. FOTO: Tatjana Splichal


Kako učinkovita je?

Pri zdravljenju neplodnosti je približno tako učinkovita kot umetna oploditev. Pri NaPro tehnologiji se s pomočjo zdravil, prehranskih dodatkov, operacij in drugih postopkov poskuša čim bolj normalizirati oziroma optimizirati ženski mesečni cikel, da čim laže pride do zanositve in donositve otroka. V primeru endometrioze, neprehodnih jajcevodov, pregrade, polipov in miomov v maternici se enako kot sicer v ginekologiji svetuje operativni poseg. Seveda se pri NaPro tehnologiji diagnosticira in zdravi tudi moško neplodnost, ki je prisotna pri približno polovici parov, ki ne morejo zanositi.

Kam se lahko pacientke in pacienti obrnejo, če imajo težave?

Pacienti in pacientke me najdejo prek spleta, prek Zavoda Iskreni, kjer omogočajo učenje metode FertilityCare, prek svetovalk metode FertilityCare in drugih naravnih metod ter od ust do ust od parov, ki so že bili v moji obravnavi. V zadnjih 7 letih sem obravnaval okrog 130 parov in posameznic.

Kakšna je cena zdravljenja neplodnosti po tej metodi?

Zdravljenje je samoplačniško, stane od nekaj sto do nekje tisoč evrov, odvisno od tega, kako hitro pride do uspešne zanositve in donositve.
_ _ _

*Celoten pogovor je objavljen v Naši družini (9/2021).*

*Naša družina na facebooku TUKAJ.*

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh