Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Porcijunkulski odpustek letos v znamenju epidemije

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 31. 07. 2020 / 10:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.07.2020 / 11:44
Ustavi predvajanje Nalaganje

Porcijunkulski odpustek letos v znamenju epidemije

V Assisiju obhajajo tridnevnico v pripravi na porcijunkulski odpustek.

Foto: Vatican Media

Minulo sredo se je v Assisiju začela tridnevnica v pripravi na porcijunkulski odpustek, ki jo verniki v letošnjem letu obhajajo v skladu z varnostnimi ukrepi zaradi epidemije koronavirusa. Kot poroča Radio Vatikan, je bil odpovedan frančiškanski pohod, ki se ga vsako leto udeleži več tisoč mladih, spovedovanje pa je na voljo v samostanu Porcijunkule.

Program praznovanja

V soboto, 1. avgusta, ob 11. uri bo p. Michael Perry, generalni minister frančiškanov, daroval slovesno sveto mašo, ki se bo sklenila s procesijo »odprtja odpustka«. Od tistega trenutka dalje do 24. ure 2. avgusta bo mogoče prejeti popolni odpustek ne le v Porcijunkuli, ampak v vseh župnijskih cerkvah po svetu ter tudi v vseh cerkvah, ki jih upravljajo bratje frančiškani. V nedeljo, 2. avgusta, bodo osrednjo evharistično slovesnost obhajali ob 11. uri in 30 minut, ob 20.30 pa bo na sporedu molitveno bdenje za mlade, ki ga bodo neposredno predvajali tudi prek družbenih kanalov bratov frančiškanov.

Pogoji za prejem odpustka

Za prejem popolnega odpustka zase ali za rajne je potrebna sveta spoved, udeležba pri evharistiji in prejem svetega obhajila, veroizpoved in očenaš ter molitev po namenu svetega očeta in zanj. Sveti Frančišek je bil prav v Porcijunkuli deležen Božjega navdiha, da je od papeža Honorija izprosil odpustek. Tega je Frančišek razglasil 2. avgusta 1216 pred veliko množico ter v navzočnosti umbrijskih škofov, in sicer za vsako leto.

P. Ceccobao o letošnjem praznovanju

Frančiškan p. Simone Ceccobao je v pogovoru za spletni portal Vatican News povedal, da Porcijunkula tudi danes predstavlja »vrata, vedno odprta tistim, ki želijo biti deležni Božje milosti preko zakramenta sprave«. P. Simone je spregovoril tudi o obhajanju letošnjega praznika v posebnih okoliščinah. Kot je dejal, je odpustek vedno odpustek in epidemija ni mogla vplivati na njegovo bistvo.

Letošnje obhajanje porcijunkulskega odpustka mora biti nekoliko omejeno in spremenjeno, v baziliki morajo poskrbeti za upoštevanje predpisov glede medosebne razdalje, razkuževanja in prezračevanja, tokrat ne bo velikih množic kot prejšnja leta. Ena izmed pomenljivih sprememb je tudi, da so spovedi prestavljene iz bazilike v samostan Porcijunkule, saj se spovednic še ne sme uporabljati, poleg tega pa v baziliki ne bi bilo mogoče zagotavljati ustrezne varnostne razdalje med verniki, ki čakajo na spoved.

1. in 2. avgusta bo frančiškanski samostan, ki je običajno kraj klavzure, saj poleg bratov vanj lahko vstopijo le redke druge osebe, odprt za ljudi, ki bodo želeli pristopiti k zakramentu sprave. Hiša frančiškanov, je pojasnil p. Simone, bo postala hiša usmiljenja.

Zgodovina porcijunkulskega odpustka

Porcijunkulski odpustek je bil v navadi vsaj že v 2. polovici 13. stoletja, a najprej le v sami Porcijunkuli, zaradi česar je v očeh zahodnih kristjanov cerkev sv. Marije Angelske poleg Svete dežele, Rima in Kompostele kmalu veljala za najsvetejši kraj na zemlji. Od konca 14. stoletja dalje so papeži predpravico porcijunkulskega odpustka začeli podeljevati tudi drugim frančiškanskim cerkvam, od leta 1856 pa je bilo mogoče porcijunkulski odpustek dobiti tudi v nefrančiškanskih cerkvah in kapelah. Po letu 1952 so po splošnih cerkvenopravnih določbah dobile to predpravico vse stolnice in vse župnijske cerkve, s posebnim dovoljenjem pa tudi druga svetišča. Po naročilu 2. vatikanskega koncila je bila 1. januarja 1967 z apostolsko konstitucijo Indulgentiarum doctrina izdana nova ureditev glede odpustkov, v kateri je o porcijunkulskem odpustku določeno, da ga je mogoče dobiti v frančiškanskih svetiščih in tudi v vseh župnijskih cerkvah, in sicer 2. avgusta, ali pa na kakšen drug primernejši dan, ki ga določi škof ali njegov namestnik.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh