Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poreško-puljska škofija ima novega škofa

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 01. 02. 2023 / 10:20
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.02.2023 / 11:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poreško-puljska škofija ima novega škofa
Novi poreško-puljski škof Ivan Štironja. FOTO: Vatican Media

Poreško-puljska škofija ima novega škofa

Papež Frančišek je imenoval novega škofa za poreško-puljsko škofijo: kot so sporočili s tiskovnega urada Svetega sedeža, je to 62-letni Ivan Štironja, ki je doslej vodil škofijo Kotor v Črni gori.

Msgr. Ivan Štironja se je rodil 10. maja 1960 v Pješivcu v trebinjsko-mrkanski škofiji, v družini z desetimi otroki. Šolal se je v dubrovniškem semenišču pri jezuitih, teologijo pa je študiral v Sarajevu. Duhovniško posvečenje je prejel v Mostarju 29. junija 1986 in nato dve leti deloval kot kaplan v Dračevu.

Pozneje se je javil kot prostovoljec v misijone: misijonsko dejavnost je opravljal v župniji Kaning'ombe v škofiji Iringi v Tanzaniji v letih med 1988 in 1992. Škof ga je nato poslal v hrvaško župnijo v kanadski škofiji Hamilton, kjer je deloval tri leta in pol, poleg rednega pastoralnega in bogoslužnega življenja v župniji pa je urejal tudi župnijsko glasilo in tedensko nagovarjal hrvaške vernike na Radiu Toronto. Po vrnitvi iz Kanade ga je škof poslal na študij liturgike v Padovo, kot duhovnik pa je obenem pastoralno oskrboval Hrvate v Padovi in Milanu. Nato je postal stolni župnik v Mostarju in pozneje škofijski vikar za pastoralo.

V 136 župnijah poreško-puljske škofije živi okoli 180.000 katoličanov.

Marca 2011 je bil imenovan za nacionalnega direktorja Papeških misijonskih del Bosne in Hercegovine, kjer je ostal do septembra 2016. Msgr. Štironja je tudi član različnih organov pri Škofovski konferenci BiH.

Papež Frančišek ga je 22. decembra 2020 imenoval za novega kotorskega škofa. Škofovsko posvečenje je prejel 7. aprila 2021 v mostarski stolnici Marije Matere Cerkve, kot kotorski škof pa je bil umeščen na praznik bl. Ozane Kotorke, 27. aprila 2021, v stolnici sv. Tripuna.

Novi poreško-puljski škof poleg hrvaščine govori tudi angleščino, italijanščino in afriški svahili. V 136 župnijah njegove nove škofije živi okoli 180.000 katoličanov.

Nalaganje
Nazaj na vrh