Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poročilo s 85. generalne skupščine UAI v Bruslju

Objava: 17. 05. 2011 / 12:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poročilo s 85. generalne skupščine UAI v Bruslju

V Bruslju je od 8. do 12. maja 2011 potekala 85. generalna skupščina na sedežu Union Académique Internationale (UAI), ki je bila ustanovljena leta 1919.

V Bruslju je od 8. do 12. maja 2011 potekala 85. generalna skupščina na sedežu Union Académique Internationale (UAI), ki je bila sicer ustanovljena leta 1919. Ustanova ima od začetka sedež v Palači akademij v Bruslju. Namen ustanove je mednarodno sodelovanje akademij na področju humanističnih in družbenih ved. Danes UAI povezuje 84 akademij iz 61 narodov in držav. UAI usklajuje okoli 70 velikih mednarodnih projektov s področja humanističnih in družbenih ved, v glavnem pripravo tekstno-kritičnih izdaj temeljnih virov kultur Evrope, Amerike, Afrike, Azije, Bližnjega in Daljnega Vzhoda in celotnega področja Pacifika. Leta 1964 je UAI prejela Erazmovo nagrado za mednarodno sodelovanje v izvajanju projektov, ki so preobsežni, da bi jih posamezne akademije lahko same uresničile. Slovenska akademija znanosti in umetnosti je bila kot članica v UAI sprejeta na 71. generalni skupščini, ki je bila v Jeruzalemu od 15. do 20. junija 1997. Prihodnja generalna skupščina bo od 22. do 28. januarja 2012 v New Delhiju v Indiji, leta 2013 pa maja v Berlinu v Nemčiji.

Za koordinacijo dela UAI skrbi upravno telo Komisija UAI, ki jo sestavljajo delegati posameznih akademij. Vsako akademijo naj bi praviloma zastopala dva delegata, dejansko pa akademije predstavlja en delegat z dvema glasovoma. SAZU je leta 1998 za svoja delegata imenovala akademika Kajetana Gantarja in Jožeta Krašovca, od letos pa SAZU v UAI zastopa samo še Jože Krašovec. Delegati se vsako leto sestanejo na generalni skupščini, ki je vsako drugo leto v mesecu maju na sedežu UAI v Bruslju, vsako drugo leto pa na sedežu akademije ene od članic UAI. Tudi letos so delegati kakor vsako leto preverjali potek 75 projektov in z glasovanjem odločali o strokovni oceni vsakega izmed njih. Večina projektov pomeni pripravo kritičnih izdaj virov svetovnih civilizacij, najizčrpnejših velikih slovarjev in drugih študijskih pripomočkov. UAI npr. spremlja izdajanje virov svetovnih kultur, pripravo velikih slovarjev srednjeveške latinščine s področja Evrope, izdajo grških, latinskih, hebrejskih, feničanskih in drugih napisov, kritično izdajo izvirnih del srednjeveških filozofov, veliki sumerski in asirski slovar, vse glavne vidike bizantinskega sveta, velike zbirke del svetovne umetnosti, zbirke virov in atlase svetovnih civilizacij, atlase svetovnih jezikov itd.

Vodstvo UAI je za generalno skupščino UAI 2006 pripravilo dokument s predlogi za reorganizacijo »poslanstva, vizije in nalog« Komisije UAI v luči 2. člena statuta UAI. Dokument predvideva širitev znanstvenih področij na področje naravoslovja za pospeševanje interdisciplinarnih projektov. V zvezi z nalogo Komisije UAI dokument predvideva, da generalna skupščina v prihodnosti ne bo potekala vsako leto, temveč vsako drugo leto, zato bodo poročila o izvajanju projektov morala biti še bolj skrbno pripravljena in bodo imela veljavo za daljše obdobje. Na letošnji generalni skupščini je bil med drugim sprejet nov raziskovalni projekt Corpus Limitis Imperii Romani (CLIR), pri katerem bodo sodelovale Akademije Avstrije, Bolgarije, Hrvaške, Poljske, Romunije, Srbije in Slovenije. Pomembno je, da se SAZU v ta projekt vključi dejavno in učinkovito. Vsi projekti, ki se izvajajo pod pokroviteljstvom UAI, so izredno dragi zaradi zahtevnega zbiranja in urejanja gradiva in tiska. Večino sredstev akademije in univerze po svetu iščejo same, za nekatere projekte pa Komisija UAI vsako leto dodeli nekaj skromnih sredstev iz svojega proračuna.

Poročilo, ki ga objavljamo s posredovanjem Tiskovnega urada SŠK, je pripravil akademik Jože Krašovec.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh