Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poročilo z 21. seje Slovenske škofovske konference

Objava: 16. 03. 2005 / 09:19
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poročilo z 21. seje Slovenske škofovske konference

V ponedeljek, 14. marca 2005, je v Domu sv. Jožefa, na Plečnikovi ulici 29, v Celju, potekala 21. redna seja Slovenske škofovske konference

V ponedeljek, 14. marca 2005, je v Domu sv. Jožefa, na Plečnikovi ulici 29, v Celju, potekala 21. redna seja Slovenske škofovske konference (SŠK). Seje so se poleg apostolskega nuncija in večine slovenskih škofov udeležili tudi voditelji Škofijskih pastoralnih svetov iz vseh treh škofij: msgr. Renato Podbersič, dr. Peter Kvaternik in g. Jože Goličnik. Slednji so predstavili strokovne poglede na ustanovitev novih škofij v Cerkvi na Slovenskem. Izhodišče za ustanovitev katere koli nove škofije mora biti večja pastoralna učinkovitost, kar med drugim pomeni bolj oseben in neposreden stik škofa kot pastirja z duhovniki in verniki. Poleg pastoralnih razlogov za ustanovitev obstajajo tudi drugi razlogi, npr. zgodovinski in kulturni.

Že leta 1998 je bil v zvezi z novimi škofijami v Cerkvi na Slovenskem pripravljen poglobljen elaborat, ki analizira različne razloge v prid njihovemu ustanavljanju. Sveti sedež je dokument ocenil kot zelo dobro. Pripravljene analize iz tistega obdobja so v večini primerov aktualne tudi za današnji čas.

Slovenski škofje podpirajo ustanovitev škofij v Cerkvi na Slovenskem. Škofije v Celju, Murski Soboti in Novem mestu so omenili kot možne oziroma uresničljive v bližnji prihodnosti. Razprava o konkretnih predlogih za nove škofije bo do jeseni 2005 potekala v različnih posvetovalnih ustanovah (Slovenski pastoralni svet, škofijski zbor svetovalcev, Škofijski pastoralni svet, seja dekanov, duhovniški svet) in skupinah vernikov (župnijski pastoralni sveti), nato pa bodo škofje na osnovi zbranih predlogov svoje predloge posredovali Svetemu sedežu, ki je edini pristojen za ustanavljanje novih škofij (prim. kan. 373 Zakonika cerkvenega prava).

Apostolski nuncij je povedal, da Sveti sedež želi, da to vprašanje čim prej privede do želenih rezultatov. Slovenija je zelo raznolika, zato je potrebno upoštevati tudi geografska in kulturna merila. Poudaril je, da so nove škofije pomembne za ohranjanje narodnostne identitete, saj bodo v združeni Evropi meje vse bolj izginjale.

Pri ustanavljanju novih škofi gre za pastoralno dogajanje (proces), v katerega je potrebno vključiti celotno krajevno Cerkev, cilj pa je dobro Cerkve. Nove škofije potrebujemo zaradi potrebe po novem načinu oznanjevanja evangelija v spremenjenih razmerah, saj je tradicionalno in večinsko krščanstvo v zatonu.

Dr. Peter Kvaternik je kot postulator za mučence XX. stoletja pri SŠK škofe seznanil z navodili Kongregacije za zadeve svetnikov za poenotenje postopka za razglasitev slovenskih mučencev. Odslej bosta tekla dva paralelna procesa - proces za žrtve komunizma in za žrtve nacizma. Ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Alojz Uran bo odslej vodil postopek v tudi imenu ostalih dveh ordinarijev. Odgovorni so zaslišali že veliko število prič, v postopek pa je iz vseh treh škofij vključenih okrog šestdeset kandidatov za mučence.

Škofje so se seznanili s potekom priprav na škofijske pastoralne dneve, ki bodo v okviru uresničevanja smernic Plenarnega zbora Cerkve na Slovenskem potekali v vseh treh škofijah: v Vipavi bo dan potekal 14. maja, v Stični in v Mariboru pa 4. junija 2005. Osrednje mesto bodo imeli laiki, saj je letošnje pastoralno leto posvečeno prav njim. Škofijski pastoralni dnevi bodo v letu evharistije, ki ga je razglasil papež Janez Pavel II., osrednji evharistični dogodek.

Škofje na seji niso obravnavali vseh predvidenih točk dnevnega reda, zato bodo z obravnavo točk nadaljevali v ponedeljek, 4. aprila 2005, ko se bodo srečali tudi s senatom Teološke fakultete Univerze v Ljubljani.

TU SŠK

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh