Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poroka + otroci = sreča

Objava: 12. 11. 2009 / 08:53
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poroka + otroci = sreča

Izsledki britanske raziskave kažejo, da zakon in otroci povečajo srečo

Izsledki nedavne raziskave kažejo, da poroka in rojstvo otrok povečata srečo in splošno življenjsko zadovoljstvo, kar je po komentarjih v ameriških medijih ravno nasprotno od trenutne prevladujoče kulture. Zato opominjajo pare, naj cenijo drug drugega, pa tudi čudovito zmešnjavo vzgajanja otrok, sredi katere so se znašli tukaj in zdaj.

Podatke o raziskavi so sredi oktobra objavili na spletni strani revije, ki se ukvarja z raziskovanjem sreče. Naslov raziskave je bil ‘Otroci in življenjsko zadovoljstvo’, v njej pa so poudarili pomen poročenih parov z otroki v nasprotju z neporočenimi pari, ki prav tako imajo otroke. Raziskava kaže, da so samski in ločeni starši ter tisti, ki živijo v izvenzakonski zvezi, v svojih odgovorih navedli več negativnih življenjskih izkušenj kot zakonski pari z otroki, ki so večinoma navajali pozitivne življenjske izkušnje.

Dr. Luis Angeles, profesor na glasgowski univerzi in avtor raziskave, je povedal, da lahko hitro sklepamo, kako otroci v ustreznih pogojih – v življenjskem obdobju, ko se ljudje čutijo pripravljeni in željni postati starši - ljudi obogatijo, vendar ti ustrezni pogoji za vsakega posameznika pridejo v zelo različnih obdobjih. Odličen signal za to pripravljenost je gotovo poroka z ljubljenim človekom.

Raziskava je tudi pokazala, da so bolj zadovoljni poročeni pari z večjim številom otrok, zadovoljstvo se še posebej poveča pri ženskah.

Ti izsledki so presenetljivi, verjetno tudi za poročene starše z več otroki, so komentirali v ameriških medijih. Navsezadnje prevladujoča kultura vpliva na vse, in ta kultura ne zagovarja pojma žrtvovanja. Sodobni človek težko razume, da skrb za drugega in darovanje samega sebe lahko prineseta veselje in zadovoljstvo.

Raziskavi so pripisali velik pomen, saj morajo starši v velikih družinah prejeti sporočilo ‘o sreči’, zato da bodo sposobnejši ceniti lastno življenje, ki so si ga ustvarili, in to zdaj, v tem trenutku, ne pa čez dvajset let, ko bodo otroci že davno odšli iz hiše.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh