Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Portugalski predsednik podpisal zakon o sklepanju istospolnih zakonskih zvez

Objava: 18. 05. 2010 / 10:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Portugalski predsednik podpisal zakon o sklepanju istospolnih zakonskih zvez

Portugalska škofovska konferenca spominja na papeževe odklonilne besede o predlogu zakona med obiskom v Fatimi

Portugalski predsednik Anibal Cavaco Silva, dejaven katoličan in dober prijatelj lizbonskega patriarha, kardinala Joseja da Cruz Policarpa, je podpisal zakon o sklepanju istospolnih zakonskih zvez, ki so ga pred tem že potrdili v parlamentu. S tem je Cavaco Silva odprl prosto pot legalizaciji istospolnih zvez v pretežno katoliški deželi. Portugalski predsednik je član meščansko konzervativne stranke PSD, ki ji pripada tudi predsednik Evropske komisije, Jose Manuel Durao Barroso.

Ne glede na osebna prepričanja se je Cavaco Silva odločil, da bo zakon, ki ga je parlament večinsko že podprl, tudi sam ratificiral. Po njegovih besedah se morajo na Portugalskem zdaj posvetiti predvsem reševanju gospodarske krize in si ne smejo privoščiti, da bi se spuščali v razprave o težavah drugotnega pomena.

Portugalska je tako po vrsti šesta evropska dežela, kjer je mogoče skleniti zakonsko zvezo med istospolnimi partnerji. Pred tem so tovrstni zakon sprejeli tudi v Belgiji, na Nizozemskem, v Španiji, na Švedskem in na Norveškem.

Papež Benedikt XVI. je na svojem obisku na Portugalskem med pridigo v Fatimi izrekel ostro kritiko enakopravni obravnavi istospolnih zakonskih zvez. Eden osnovnih dejavnikov splošne blaginje naj bi bila namreč prav zaščita zakona, ki temelji na zvezi med moškim in žensko, je dejal sveti oče.

Portugalska škofovska konferenca je v svoji izjavi spomnila na papeževe besede in poudarila, da je priznanje istospolne zakonske zveze ‘korak nazaj v zagotavljanju družbene povezanosti’. Istospolna zakonska zveza namreč ‘nasprotuje enemu najtrdnejših vodil različnih človeških civilizacij’.

V tem smislu se je pred papeževim obiskom izrazil že kardinal Policarpo. V pogovoru za lizbonsko katoliško agencijo je povedal, da se je predsednik Silva očitno znašel v hudi dilemi, saj mu ustava kot predsedniku ne dopušča ‘kaj dosti manevrskega prostora’.

Novi zakon je rezultat ‘pritiska mednarodnih lobijev’. Primer Španije, kjer so sklepanje istospolnih zakonskih zvez legalizirali pred petimi leti, kaže, da je ‘dejansko povpraševanje po tem precej zanemarljivo’. V petih letih je bilo sklenjenih trideset istospolnih zakonskih zvez, pojasnjuje kardinal Policarpo. Težava je drugje: ‘gre za antropološko vprašanje, za razumevanje družine in človeške osebe. Gre za vprašanje civilizacije’.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh