Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Posebno priznanje za časopis Novi Matajur

Za vas piše:
M. M.
Objava: 18. 10. 2021 / 10:43
Oznake: Kultura
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 18.10.2021 / 10:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Posebno priznanje za časopis Novi Matajur
Državni sekretar Dejan Valentinčič je Novemu Matajurju podelil posebno priznanje Urada ob 70. obletnici izhajanja časopisa. FOTO:USZS

Posebno priznanje za časopis Novi Matajur

Novi Matajur je tednik Slovencev videmske pokrajine. Že od prve številke leta 1950 opravlja pomembno informativno, kulturno in povezovalno vlogo. Časopis je dvojezičen, članki so v knjižni slovenščini ali krajevnih narečjih in v italijanščini.

Državni sekretar na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Dejan Valentinčič je ob 70-letnici izhajanja Novega Matajurja, tednika Slovencev na Videmskem in 25-letnici smrti njegovega nekdanjega urednika Izidorja Predana - Doriča nagovoril zbrane v središču SMO v Špetru Slovenov.

Potreben je bil pogum

Državni sekretar je ob omenjenih obletnicah: »V zelo težkih letih za Benečijo po drugi svetovni vojni je bilo potrebno zelo veliko poguma za ustvariti časopis, ki je pričal o prisotnosti Slovencev v teh dolinah in v domove prinašal pisano slovensko besedo. Prvi urednik časopisa Vojmir Tedoldi je bil deležen hudih pritiskov in šikaniranja, pogosto je bila ogrožena njegova varnost. A rezultat tega poguma so globoke sledi danes, tudi po zaslugi Novega Matajurja je slovenski jezik danes na Videmskem še živ.«

Časopis pomemben za izseljence

Valentinčič je z zbranimi delil tudi osebni anekdoti iz Južne Amerike in Kanade, ko je pri svojih tamkajšnjih obiskih zaznal, kako pomembna vez je za izseljence iz Benečije časopis Novi Matajur. Dejal je, da je Novi Matajur mnogim Benečanom, ki živijo po svetu, pomagal pri ohranjanju domače govorice in identitete in jih navezoval na Benečijo, hkrati pa novice iz Benečije prinašal mednje.


Kupi v trgovini

Kultura šteje
Filozofija in esejistika
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh