Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Poskusi s kloniranjem vodijo v trgu prilagojene ljudi«

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 22. 05. 2013 / 07:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Poskusi s kloniranjem vodijo v trgu prilagojene ljudi«

Münchenski kardinal Marx poudarja razliko med uniformiranostjo in edinostjo; »Vesoljna katoliška Cerkev lahko dokaže, da resnično obstaja ena človeška družina.«

Papežev svetovalec in münchenski nadškof kardinal Reinhard Marx v luči nedavnih poskusov kloniranja svari pred uniformiranim razmišljanjem. S kloniranjem se pojavi nevarnost, 'da oblikujemo idealnega, zdravega, lepega in trgu prilagojenega človeka', je kardinal Marx dejal v svojem nagovoru med bogoslužjem na binkoštno nedeljo v stolni cerkvi bavarske prestolnice.

Uniformiranosti ne smemo zamenjati z edinostjo. To v krščanskem smislu pomeni, da spoštujemo ravno 'raznolikost, polnost in pisanost ljudi' ter da 'družbi prispevamo novo kakovost skupnosti'.

Binkoštni praznik je tako odsev 'podobe edinosti in raznolikosti', je še pojasnil kardinal. Razumeti jo moramo kot nasprotje babilonske zmešnjave, ki je vodila v uničenje in nasprotovanje med ljudmi.

Ljudje bi se morali med seboj razumeti kot ena človeška družina. Poiskati bi morali pot v resnično skupnost in biti med seboj povezani 'v spoštovanju in pristni ljubezni', je dejal kardinal Marx.

Kritiko je nemški kardinal izrazil glede 'izkoriščevalnih struktur' v deželah v razvoju, 'uporabniki in uživalci' pa so 'podjetja in kupci v naših bogatih deželah'. Pri tem je imel v mislih nedavno katastrofo v tekstilni tovarni v Bangladešu, ko so po zrušenju stavbe ruševine pod seboj pokopale več kot tisoč delavcev.

Prav tako ne bi smeli nemočno in zgolj od strani opazovati 'novih družbenih nepravičnosti', kot je denimo brezposelnost mladih v Evropi, kar prav tako prispeva k odtujevanju med narodi. Ponovno bi morali zaživeti v solidarnem sožitju, ravno katoliška Cerkev pa bi ob tem morala sodelovati 'z besedo in dejanji', je poudaril kardinal. Vesoljna katoliška Cerkev lahko svetu dokaže, da resnično obstaja ena sama človeška družina.

Kardinal Reinhard Marx je član osemčlanske skupine kardinalov, ki jo je papež Frančišek imenoval z namenom posvetovalnega telesa v pripravi reforme rimske kurije. Kardinali naj bi se na zasedanju prvič sestali v letošnjem oktobru.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh