Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poslanci sprejeli novelo Zakona o osebni asistenci

Za vas piše:
M. M.
Objava: 21. 10. 2021 / 12:21
Oznake: Politika, Zdravje
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 21.10.2021 / 12:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poslanci sprejeli novelo Zakona o osebni asistenci
FOTO: Tatjana Splichal

Poslanci sprejeli novelo Zakona o osebni asistenci

Poslanci in poslanke so s 50 glasovi za sprejeli novelo Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o osebni asistenci. Ta po mnenju ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti izboljšuje in odpravlja anomalije izvajanja osebne asistence.

Na ministrstvu so prepričani, da sprejetje novela zakona vodi k boljšemu izvajanju osebne asistence v korist uporabnikom. Novelo so podprli v koalicijskih strankah in skupini nepovezanih poslancev, proti ni glasoval nihče.

Doslej nejasnosti in nepravilnosti

Kot je v Državnem zboru pojasnil državni sekretar Cveto Uršič z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je Zakon o osebni asistenci življenjskega pomena za zagotavljanje neodvisnega življenja invalidov in njihovega vključevanja v družbo. »Se je pa pri izvajanju zakona v praksi pokazalo, da so v zakonu preveč splošno in nedosledno opredeljene posamezne rešitve in zato prihaja do nejasnosti in nepravilnosti pri izvajanju.« Ob tem je dodal: »Izboljšujemo izvajanje osebne asistence in hkrati odpravljamo anomalije.«

Statusa ne bodo mogli pridobiti samostojni podjetniki posamezniki

Sprejeta novela zakona izvajanje osebne asistence omejuje le na humanitarne organizacije in invalidske organizacije ter zavode in društva, ki delujejo v javnem interesu na področju invalidskega ali socialnega varstva. Status izvajalca osebne asistence ne bodo mogli več pridobiti samostojni podjetniki posamezniki, osebno asistenco pa bosta lahko izvajala največ dva družinska člana uporabnika.

Profesionalizacija strokovne komisije

Novela zakona ureja tudi nadomeščanje zaposlenih osebnih asistentov, uvaja profesionalizacijo strokovne komisije za oceno upravičenosti do osebne asistence v okviru Inštituta Republike Slovenije za socialno varstvo ter ureja usposabljanje osebnih asistentov, strokovnih vodij in usklajevalcev osebne asistence. Novela pa natančneje opredeljuje tudi razmerje med storitvami osebne asistence in drugimi storitvami, so še navedli na ministrstvu.


Nalaganje
Nazaj na vrh