Zapri
Iskanje

Poslanica ob začetku šolskega leta

Za vas piše:
Helena Adamič
Objava: 31. 08. 2021 / 14:52
Oznake: Šolstvo, Vzgoja
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.08.2021 / 15:05
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Poslanica ob začetku šolskega leta

Poslanica ob začetku šolskega leta
Poslanica nagovarja učence, zaposlene in v širšem smislu vse nas. FOTO: Tatjana Splichal
Ob jutrišnjem začetku šolskega leta je ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec učencem, dijakom, staršem ter zaposlenim v šolstvu in izobraževanju namenila posebno poslanico.

To leto se v šolskih klopeh začenja po modelu B in hkratnem upoštevanju vseh strokovno predpisanih ukrepov za obvladovanje in zajezitev covid-19. Ministrica Simona Kustec je izrazila upanje, da so si vsi med počitnicami nabrali novih moči in poguma.

Učencem in dijakom

Obenem je vsem generacijam šolajočih zaželela, da v stopijo na stopničko enega razreda znanja višje, da bi se v šolah dobro počutili, spoštovali učitelje in vse, ki nanje znanje prenašajo ter vse zaposlene v šolah. 

Spoštujte svoje starše, stare starše in ostale vaše 'navijače', ki vas podpiramo pri pridobivanju novega znanja. (Simona Kustec)

Prav tako je izpostavila pomembnost vrlin in pravil varnosti. V prvi vrsti so to pravila varnosti v cestnem prometu, pri čemer je pri prihodu v šolo potrebno spremljati promet in cestno-prometna pravila. Ker pa je preteklo leto zelo zaznamovala epidemija novega koronavirusa ni nič manj pomembna varnost lastnega zdravja in zdravja drugih. 

Varnost med drugim pomeni tudi vrednoto predvidljivega, umirjenega in spoštljivega odnosa do svojega znanja in znanja vseh ostalih. Pridobivanje tega je mogoče le ob medsebojnem razumevanju in spoštovanju do soljudi, najprej v šoli, nato tudi v življenju. zato je zaželela zanimivo in znanja polno ter zdravo novo šolsko leto.

Učiteljem in vsem zaposlenim

Zadnje leto in pol je vsem zaposlenim v izobraževanju, ki so morali poskrbeti, da je učenje potekalo nemoteno, prineslo veliko novih izkušenj. Obenem je takšno posredovanje znanj učencem približalo nove vsebine in naredilo to obdobje prijazno. Ponovno je izpostavila preprosto, a zahtevno formulo izobraževanja, ki je sestavljena iz strokovnega znanja in avtoritete učitelja skupaj s prilagojeno metodo delo in šolo kot prvega prostora za pridobivanje znanja.

V šolo pridite le, če ste zdravi. Z odgovornostjo in skrbjo spoštujte predpisana zdravstveno higienska navodila. (Simona Kustec)

In hkrati vsem

Poudarila je tudi skupno odgovornost vseh, da otrokom in mladim zagotovimo varno učno okolje, kjer lahko vsi razvijejo svoj potencial. Le sami lahko naredimo največ, da naše šole ostanejo odprte. To leto imamo v primerjavi z lanskim na voljo v rokah dva znanstvena odgovora, cepljenje in testiranje, dodala pa je tudi tretjo – da ostanemo zdravi.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh