Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Posledice tudi za avtoriteto Vatikana

Objava: 18. 02. 2010 / 09:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Posledice tudi za avtoriteto Vatikana

Irski mediji kritično o srečanju irskih škofov s svetim očetom

Irski mediji so se kritično odzvali na srečanje irskih škofov s papežem Benediktom XVI. glede zlorab, ki so se dogajale v Cerkvi na Irskem. Irski dnevnik 'The Irish Times' pod vprašaj postavlja papeževo oceno, da je do spolnih zlorab prišlo zaradi vsesplošnega slabljenja vere. Pri časniku menijo, da je prav zloraba s strani duhovnikov povzročila upad vernosti pri irskem prebivalstvu.

V uvodnem članku so izpostavili domnevo, da želi Vatikan celotno težo odgovornosti za zlorabe preložiti na irsko Cerkev. Po dvodnevnem srečanju so namreč v svojem sporočilu za javnost zapisali, da je 'na Irskem odpovedala avtoriteta Cerkve'. Cerkveni vrh se po njihovem mnenju ni povsem zavedal posledic zlorab.

Tudi irski časnik 'Independent' opozarja, da se utegnejo spolne zlorabe otrok s strani duhovnikov preleviti v 'največji izziv vseh časov za moralno avtoriteto Vatikana'. Pri tem navaja tudi močan upad rednih obiskovalcev cerkva. Cerkvi na Irskem hrbta niso obrnili zgolj verniki srednjih let in mlade ženske, pač pa se 'celo starejši odpovedujejo udeležbi pri sveti maši in opuščajo vero svojih staršev'.

Irski dnevnik 'The Irish Examiner' je v naslovu članka vatikansko srečanje ocenil kot 'papežev poskus pranja rok'. Večina irskih medijev v ospredje postavlja žrtve zlorab in njihovo razočaranje, srečanje škofov s svetim očetom pa ocenjujejo kot 'zatiskanje oči in ponesrečen poskus za povračilo škode'.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh