Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poslovilni nastop RAST-i 52 v Logatcu [FOTO]

Za vas piše:
Jožef Pavlič
Objava: 29. 07. 2023 / 10:37
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.07.2023 / 11:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poslovilni nastop RAST-i 52 v Logatcu [FOTO]
Mladi slovenski maturanti iz Argentine so nastopili tudi na odru Narodnega doma v Logatcu. FOTO: Jožef Pavlič

Poslovilni nastop RAST-i 52 v Logatcu [FOTO]

Slovenski maturanti iz Argentine – abiturienti Slovenskega srednješolskega tečaja ravnatelja Marka Bajuka – so imeli med enomesečnim bivanjem in učenjem slovenskega jezika ter spoznavanjem slovenskih književnikov v domovini starih staršev več nastopov po Sloveniji in zamejstvu.

Zadnjega, med katerim so se predstavili s pesmijo, recitacijami in plesom, 27. julija zvečer v Narodnem domu v Logatcu, ki praznuje stoto obletnico obstoja. Stavba, ki s svojo razsežnostjo potrjuje, kako je bilo med prvo in drugo svetovno vojno živahno kulturno življenje in dogajanje v Logatcu, danes pa povzroča skrbi občinskemu vodstvu, kaj narediti z njo – karkoli bodo, bo veliko stalo. Je bila pa, kot potrjuje napis nad vhodnimi vrati, res pravi »narodni dom« Logatčanov in okoličanov.

Preplet pesmi, recitacij in plesov je navdušil številne udeležence narodno budilne prireditve. FOTO: Jožef Pavlič

V tej častitljivi stavbi, zelo primerni za gostovanje mladih Slovencev iz Argentine, so se tako nastopajoči kot številni obiskovalci prireditve, med katerimi so bili predvsem sorodniki gostujočih, zlili v skupno ovrednotenje tega, kar je najbolj drago nam, Slovencem v matici, in mladim Slovencem iz Argentine, ko tako prizadevno živijo in dihajo z nami, čeprav tisoče kilometrov narazen. Ko smo jim prisluhnili, kar nismo mogli verjeti, česa so se naučili in nam zares dobro pokazali.

Pozdrav logaškega župana Berta Menarda. FOTO: Jožef Pavlič

Logaški župan Berto Menard je upravičeno izrazil pričakovanje, da bi tudi mladi v Sloveniji imeli takšen odnos do domovine, kot ga imajo argentinski dijaki slovenskih korenin; se od njih česa novega naučili, bolj znali ceniti, kar imajo, se zato bolj potrudili. Slovenci v Argentini to znajo in tudi zmorejo, za to pa tudi veliko žrtvujejo. Mnogi Slovenci v matici pa imajo v glavi le to, kaj bi imeli od življenja, ga čim bolj uživali (trenutno kje ob morju ali drugje) in izkoristili, kjerkoli je možno.

Predsednik Pevskega društva Logatec Tone Jerina je obudil spomin na gostovanje v Argentini. FOTO: Jožef Pavlič

 Svoje občudovanje in priznanje je nastopajočim izrekel tudi predsednik Pevskega društva Logatec Tone Jerina, ki je z logaškimi pevci že gostoval v Argentini. Pravo slovensko razpoloženje je pred nastopom RAST-i 52 z igranjem slovenskih narodnih pesmi na harmoniko ustvaril domačin Peter Črnilogar. Prireditev je povezovala Petra Jerina. Navdušeno ploskanje navzočih v dvorani je najlepše potrdilo, kako so bili gledalci in poslušalci navdušeni, so to izrazili tudi v pogovoru in pri pogostitvi po prireditvi.

Harmonikar Peter Črnilogar je z igranjem slovenskih narodnih pesmi in
viž razvnel duha slovenstva pred nastopom gostov iz Argentine. FOTO: Jožef Pavlič

Slovo od mladih iz Argentine je bilo res težko, a lažje z obetom, da se spet vidimo: ali v Sloveniji ali v deželi pod Južnim križem. Gostje sicer z malce otožnim spominom, da na očaka niso stopili, kar jim je preprečilo nevihtno vreme pri nas, a vseeno s pogledom in obljubo, da bodo prihodnjič, ko je 29. julija zgodaj zjutraj letalo z njimi na krovu poletelo z brniškega letališča proti Parizu, od tam pa prek Atlantskega oceana v njihovo domovino.

Gospa Ljudmila Zarnik (prva z leve), Katja Filipič (druga z desne) in Andrej Kočar (prvi z desne) so se ganjeni poslavljali od slovenskih gostiteljev. FOTO: Jožef Pavlič

Slovenija jim bo po enomesečnem bivanju ostala v srcu, so ganjeni zagotavljali v Logatcu. Zelo hvaležni tistim, ki so jim doma to omogočili, pa tudi gostiteljem in sorodnikom v Sloveniji. Vodstvu občine Logatec in drugim tudi za darila. Hrbti mladih so se nazadnje upogibali pod težkimi nahrbtniki, a to težo so laže zmogli, ker so vedeli in se zavedali, kako dragocene stvari nosijo s seboj. Katja Filipič in Andrej Kočar ter gospa Ljudmila Zarnik tudi moje knjige. 

Svoje knjige sem jim podaril, da bodo, ko jih bodo brali, igro o Petru Pavlu Glavarju pa mogoče celo prilagodili za predstavo, prek napisanega ohranjali stik s slovensko besedo v matici ...

Podaril sem jim jih, da bodo, ko jih bodo brali, igro o Petru Pavlu Glavarju pa mogoče celo prilagodili za predstavo, prek napisanega ohranjali stik s slovensko besedo v matici, najprej pa v spodbudo, da bodo še napredovali v znanju ne le španskega jezika in književnosti, marveč tudi slovenskega jezika in naših pesnikov in pisateljev.

Po zahtevnem nastopu so se slovenski maturanti iz Argentine oddahnili v prijetnem večernem ozračju pred Narodnim domom v Logatcu. FOTO: Jožef Pavlič

Andrej mi je zatrdil, kako koristno, pa tudi kar strogo, je bilo jezikovno izpopolnjevanje v Sloveniji, v pogovoru z njim in Katjo sem sam izkusil, da je bilo res tako. Da jim v Sloveniji ni bilo le lepo, marveč tudi obiska vredno in tudi tako, da se je treba za pomembno v življenju potruditi, kar mladim iz Argentine ni tuje, jim starši in vzgojitelji to povedo, sami za to poskrbijo. Za zdravo rast iz zdravih korenin. Nastop v Logatcu je potrdil tudi to.

Gostitelji so poskrbeli tudi za darila. FOTO: Jožef Pavlič

Kmalu na svidenje, dragi mladi prijatelji iz Argentine, in prav prijazno povabilo RAST-i 53 prihodnje leto v Slovenijo.

Posnetek za slovo in obet prihodnjega gostovanja v Logatcu. FOTO: Jožef Pavlič


Kupi v trgovini

Vodoravnice in navpičnice
Poezija
17,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh