Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Posodi svojo nogo – zavihaj hlačnico za pomoč žrtvam min

Za vas piše:
D. O.
Objava: 04. 04. 2013 / 09:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Posodi svojo nogo – zavihaj hlačnico za pomoč žrtvam min

Danes je dan ozaveščanja o nevarnosti min.

Danes je dan ozaveščanja o nevarnosti min. Slovenija se pridružuje mednarodni akciji, ki poziva ljudi, da z zavihano hlačnico pozivajo k večji podpori pri protiminskem delovanju.

Še vedno preveč žrtev delovanja min

Kampanja Posodi svojo nogo osvešča ljudi po vsem svetu o žalostni resničnosti, ki jo povzročajo mine. Te so pogosto poceni orožje, ki povzroča nevarnost civilnemu prebivalstvu najpogosteje na najrevnejših območjih na svetu in to tudi še dolgo po končanih konfliktih. Več tisoč oseb letno umre zaradi min, še več pa je tistih, ki jih mine ranijo in pohabijo, a jim kakovostna obravnava, rehabilitacija in reintegracija v družbo pogosto niso dostopni, zato ostajajo zaznamovani za celo življenje. Letošnja kampanja si prizadeva, da bi tudi žrtvam min povsod po svetu zagotovili enakopravno uživanje vseh človekovih pravic in temeljnih svoboščin v skladno z mednarodno konvencijo o pravicah invalidnih oseb.

Akcijo podpirajo znani Slovenci

Kampanjo »Posodi svojo nogo – Zavihaj hlačnico« v letu 2013 so podprli predsednik republike Borut Pahor, igralca Rade Šerbedžija in Sebastijan Cavazza, olimpijca Urška Žolnir in Primož Kozmus, glasbeni skupini Mi2 in Tide, Vlado Kreslin, slovenski smučarski skakalci in mnogi drugi. »Na ta mednarodni dan pozivam k spoštovanju teh pomembnih pogodb in k večji podpori pri ozaveščanju o nevarnosti min in protiminskemu delovanju. Protipehotne mine in eksplozivni ostanki vojne ovirajo razvoj in ogrožajo človeška življenja. Odstranimo jih skupaj za bolj varen in trajnosten razvoj sveta,« je zapisal Ban Ki-moon, generalni sekretar ZN.

ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti se že drugo leto zapored pridružuje mednarodni kampanji ozaveščanja o nevarnosti min in boju za njihovo prepoved z izvedbo aktivnosti v Sloveniji. Kampanja je potekala od sredine marca do 4. aprila, mednarodnega dneva ozaveščanja o nevarnosti min. Za Slovenijo je letošnje leto na področju boja proti minam še posebej pomembno, saj naša država vse leto predseduje Ottawski konvenciji, ki je prav leta 1997 prepovedala uporabo, skladiščenje, proizvajanje in prodajo protipehotnih min.


Fotografija 1: glasbenik Vlado Kreslin
Fotografija 2: biatlonec Jakov Fak
Fotografija 3: igralec Rade Šerbedžija

Foto: www.posodisvojonogo.si

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh